Gönderen Konu: Son çalışmam, 5 band, LSB-USB HF alıcı-verici cihazın alıcı görüntüleri.  (Okunma sayısı 19124 defa)

Çevrimdışı TA3IHD

DK7IHD nın 5 band hf SSB transceiver projesi.
Bu kısım alıcı bölümü, alıcı 4 ayrı pcb den oluşuyor. Alış gayet hassas.
mixer; diyot-mixer olarak çalışıyor.
3'lü Muayyen filtreden alınan RF sinyal (LNA tarafından yükseltilip) ve DDS sinyali 2. DİYOT mixer'e gönderiliyor,  kristal filtreden sonra MC1350 IF ampli de yükselen sinyal, 2. diyot mixerde demodüle olup, AF olarak yükseltiliyor. BFO anahtar kumandası ile LSB ve USB olarak çalışıyor.
Saha sonra, Vericiyide paylaşacağım. 73

https://www.youtube.com/watch?v=riEo4jzHUW4

Çevrimdışı TA1AIG

Hulusi bey güzel bir cihaz olacağı belli.
Emeğinize, elinize sağlık.

Çevrimdışı TA0G


Dundar Bey,

DK7IHD yi bulamadim internette. Acaba bir yanlis yazim mi var.

Çevrimdışı TA3IHD

Haklısınız, DK7IH  olacak, benim çağrı işaretim, 3IHD  arkadaşın; 7IH hızımı nalamadım herhalde birde D ilave etmişim. 73

Çevrimdışı TA3IHD

Alıcı ana kartı aşağıdaki 2 karttan oluşuyor, buradaki kart 1,2 ve 3.kartlar bir arada.
Ayrıca, lna, muayyen filtre, AGC ve AF katları hariç.

ALICI: (KART1-2  VE KART 3) İKİSİ AYNI KARTTA ÜST VE ALTTA

VERİCİ,

MUAYYEN FİLTRE

Çevrimdışı TA3IHD

TX BOARD- EXCITER.

EXCITER SSB SİNYALİ ÜRETİYOR, PEŞİNE TAKILAN PA İSE 40W ÜRETİYOR.

Çevrimdışı TA3IHD

Not: Youtube görüntüsünde, kartın solaltındaki röle, LSB-USB ayarlıyor.  Görüntünün sonuna doğru iki kırmızı teli birleştirince devre LSB den USB ye dönüyor.

Çevrimdışı TA3IHD

2 bant (14 ve 20m) muayyen filtreler.

NOT: Devre PROTOTİP olup hazırladığım PCB lerde hiçbir hatalı kısım görülmedi.

Çevrimdışı TA3IHD

ALICI VE VERİCİ DEVRELERİ TEK KARTA BASMAK  "KAOSA"  SEBEP OLACAĞI İÇİN KARTLARI AYRI AYRI BASTIM.
ALICI 4 VERİCİ 4 OLMAK ÜZERE VE AF KATI VE DDS İLE, TOPLAM 10 KARTTAN OLUŞMAKTA.

Çevrimdışı TA3IHD

YUKARIDA ŞEMA SAHİBİNİ YANLIŞ YAZMIŞIM

şemayı hazırlayan     DK7IH      olacak!     "5 band transceiver"  olarak bakmalısınız.73

Çevrimdışı TA3ALS

Güzel bir çalışma. İyi bir devre seçmişsiniz. Örneğin  ilk mixer sonrası diplexer çoğu projede es geçiliyor.  Geliştirmeye açık bir çalışma olacak gibi duruyor.

Çevrimdışı TA8AT

Dündar abi yeni qrp çalışmanda başarılı sonuç alacağına inanıyorum. Uzun zamandır qth'ıma uzağım, döndüğümde Adnan abi ile yerinde görmeye gelip beraber kafa yormayı ümit ediyorum.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA5AE




Alıcı katında filtre takibinde bir hf fet bazlı preanfi ve diyot mixer kullanılmış.
Yeterince hassas oluyorlarmı? Bilmiyorum ve hiç denemedim. Nedense antenden gelen ilk sinyalin,  diyot eşik seviyesinde  boğulacağı kuşkusundanmı yoksa biz eskilerin süperhetorodin alıcılarda diyot kısmını son aşamada görme alışkanlığındanmıdır bilinmez.
Lakin bu tür ilk giriş mixer diyot kullanan devrelerin düşük gürültülü olduğunu duymuştum. Denenmiştir ve  Bir bildikleri vardır elbette.
Beş band montajı  ile boğuşabilmekte ayrı bir uğraşı ve zevk.
Ayrı kartlar da yapılması tam isabetli olmuş diyor ve başarılar diliyorum.
73deTA5AE

Çevrimdışı TA4EM

Tebrik ediyor,başarılar diliyorum
Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir
M.Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı TA3IHD

Lütfü bey, burada dual gate fet doğrudur, anten sinyalini yeteri kadar kuvvetlendirmiyor. Ben bu durumu, proje sahibi Peter Rachow'a yazdım,ancak benim devremde yeterli oluyor dedi. O 40673 fet kullanmış  ancak ben bulamadığım için BF961 kullandım. Peter,  farketmez dedi ancak yeterli kuvvetlendirme olmadı. Bende tek transistörlü bir LNA yaparak "Front End" girişe yerleştirdim, haddinden fazla bir kuvvetlenme oldu. 0.1uV sinyalleri bile gayet problemsiz alıyor. Yani, ne sinyal kuvvetlendirmesinde ve nede diyot ring mixerde herhangi bir problem yok. burada dual gate yapmasının sebebi, ikinci "GATE"e AGC ile kumanda etmesi. Bu Mükemmel bir cihaz.

Burada hassasiyet yanında;
*** Önemli olan 2.kriter, RF anten sinyalinin tek girişten alınması ki, multiband olsun. tek tel, kolayca röleler ile farklı bant filtrelerine bağlanabilsin. bu devrenin en önemli özelliği alıcı ve vericide böyle oluşu.

Mesela Forty 1 ve 2 de ne alıcı ve nede vericiyi multiband yapmak mümkün değil. 73
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2017, 07:54:13 Gönderen: TA3IHD »

Çevrimdışı TA3IHD

Onur, QTH a gelince haberim olsun. Adnan'ada haber verip Çandarlıda- Berganmada istişarelerde bulunuruz. Mustafa Akaz epeydir Jamaika da (Kübanın Güneyi),  Dünya amatör telsizcileri ile  takılıyordu. Gelmiştir, onuda ziyaret eder feyz alırız. Kim bilir ne cihazlarla dönmüştür.
Artık benimde FT857D cihazım var. 73

Çevrimdışı TA3EN

         Hulusi Bey merhabalar, günaydın.
         Bu projeyi bitirmene sevindim. Alıcı katın iyi çalışıyor. Dinleme güzel. İnşallah yakın zamanda TX katını da halledersin.
 Kolaylıklar dilerim.          I love RF!                    73...

Çevrimdışı TA3EN

Hulusi Bey cihazın hayırlı olsun.

Çevrimdışı TA3IHD

TX katınıda yaptım, resimde olması lazım. TX katı 2 kısımdan oluşuyor, EXCITER 10mw gibi bir SSB üretiyor, peşindeki PA ile 20 50 100w gibi üretebiliriz. ben 40w a kadar başarılı olabildim şimdilik. Bu arada Watt metremide değiştirmeliyim sanki, 100w'ı 25w gösteriyor gibi geliyor bana.
 

Sağol Hüseyin bey. ( I love RF too)
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2017, 08:03:46 Gönderen: TA3IHD »

Çevrimdışı TA3ALS

Lütfü Bey,
Diyot mixerlerde giriş sinyallerinin diyot eşik gerilimini aşması değil, aşmaması gerekir. Hatta bunun için yüksek seviye mixeri diye tanımlanan yüksek osilatör seviyesi ile sürülen mikserler çoğunlukla kullanılır. Eğer giriş sinyali diyotları iletime sokacak seviyede ise distorsiyon oluşur.
Diyot mikserlerde ilke olarak diyotlar rf anahtar gibi çalışır. Ve bunları sadece lokal osilatör voltajı açıp kapamalıdır. Bu mikserler dengeli olduklarındanteorik olarak çıkışlarında sadece giriş sinyali ile lokal osilatör sinyalinin farkları ve toplamlarının bulunması beklenmelidir. Kendileri bulunmamalıdır.
Evet, kayıpları vardır. Mikser çıkışında giriş genliğinin ancak yarısı bulunur. Gürültü seviyesi 5-6 db dolayındadır, alıcının girişine doğrudan konulabilir.
Hulusi Bey,
Girişteki preafliyi çok yüksek kazançlı yapmayın, hatta girişe preampli mümkünse koymayın, diplekser sonrasında if katında kazancı yüksek tutun derim.
Niçin böyle? çünkü mikserden sonra bir diplekser konulmuş. Bunun nedeni alıcının her bant için giriş empedansını 50 ohm'a sabitlemektir. Bu olay BPF tasarımı ve alıcı kararlılığı yönünden sizi rahatlatır. Giriş gerçekten genişbant olur.
Eğer preapli koyarsanız bazı şeylere dikkat etmeniz gerekecektir.
1-Preamplinin Her bantta aynı kazancı vermesini sağlamanız gerekir.
2-Her bant için yaklaşık 50 ohm giriş ve çıkış empedansına sahip olması gerekir.
3-Geniş bir dinamik aralığa sahip olması gerekir ki, yüksek seviyeli sinyallerde bozulma olmasın.
4-Çok fazla kazancı olmamalı, mixer kaybını telafi etsin yeterli,
5- Tabi ki en önemlisi yani buraya preamplifikatör koymayı arzulamamızın tek haklı nedeni buraya koyacağımız preamplifikatörün çok düşük gürültülü olması nedeni ile alış hassasiyetini artırmak. Eğer buraya koyduğumuz yükseltecin gürültüsü Mikser gürültüsünden yüksekse, alış hassasiyeti artmayıp, azalacaktır. Zemin gürültüsü yükselecek, düşük seviyeli sinyaller bu gürültünün içinde kaybolacaktır.
Başarılarınızın devamını dilerim.