Lütfü Bey,
Diyot mixerlerde giriş sinyallerinin diyot eşik gerilimini aşması değil, aşmaması gerekir. Hatta bunun için yüksek seviye mixeri diye tanımlanan yüksek osilatör seviyesi ile sürülen mikserler çoğunlukla kullanılır. Eğer giriş sinyali diyotları iletime sokacak seviyede ise distorsiyon oluşur.
Diyot mikserlerde ilke olarak diyotlar rf anahtar gibi çalışır. Ve bunları sadece lokal osilatör voltajı açıp kapamalıdır. Bu mikserler dengeli olduklarındanteorik olarak çıkışlarında sadece giriş sinyali ile lokal osilatör sinyalinin farkları ve toplamlarının bulunması beklenmelidir. Kendileri bulunmamalıdır.
Evet, kayıpları vardır. Mikser çıkışında giriş genliğinin ancak yarısı bulunur. Gürültü seviyesi 5-6 db dolayındadır, alıcının girişine doğrudan konulabilir.
Hulusi Bey,
Girişteki preafliyi çok yüksek kazançlı yapmayın, hatta girişe preampli mümkünse koymayın, diplekser sonrasında if katında kazancı yüksek tutun derim.
Niçin böyle? çünkü mikserden sonra bir diplekser konulmuş. Bunun nedeni alıcının her bant için giriş empedansını 50 ohm'a sabitlemektir. Bu olay BPF tasarımı ve alıcı kararlılığı yönünden sizi rahatlatır. Giriş gerçekten genişbant olur.
Eğer preapli koyarsanız bazı şeylere dikkat etmeniz gerekecektir.
1-Preamplinin Her bantta aynı kazancı vermesini sağlamanız gerekir.
2-Her bant için yaklaşık 50 ohm giriş ve çıkış empedansına sahip olması gerekir.
3-Geniş bir dinamik aralığa sahip olması gerekir ki, yüksek seviyeli sinyallerde bozulma olmasın.
4-Çok fazla kazancı olmamalı, mixer kaybını telafi etsin yeterli,
5- Tabi ki en önemlisi yani buraya preamplifikatör koymayı arzulamamızın tek haklı nedeni buraya koyacağımız preamplifikatörün çok düşük gürültülü olması nedeni ile alış hassasiyetini artırmak. Eğer buraya koyduğumuz yükseltecin gürültüsü Mikser gürültüsünden yüksekse, alış hassasiyeti artmayıp, azalacaktır. Zemin gürültüsü yükselecek, düşük seviyeli sinyaller bu gürültünün içinde kaybolacaktır.
Başarılarınızın devamını dilerim.