İyi Akşamlar,
Benim 4 IRF520N kullanan devreye baktım, benimkinde de trafoyu 1:3 sarmışım, kondansatör de 2180p (1500+680), ayrıca drainlerden şaseye 180pF var.
IRF520N ler IR ve orjinal, bu önemli. 5 watt rms giriş ile 105 watt rms çıkış ölçmüşüm.
4 adet mosfetin toplam sukünet akımı 980 mA, ısındıkça artıyor.Yaparken termal kaçış için önlem almamışım, alınması iyi olur. Daha önce IRF510 lu devreyi tracking analizör ikilisi ile test etmiştim, 250 mA den aşağı sukunet akımında kazanç lineer olmuyor.
Yukarıdaki devrelerde negatif geribesleme elemanlarını görmedim, oysa bunlar hem stabilite, hemde modülasyon kalitesi açısından çok önemli. Ben drainle gate arasında seri bağlı 110ohm 0,5 w direnç ve 100nF kondansatör kullandım. Evet, bunlar kazancı bir miktar düşürür, ama bu devrelerde fazla kazanç zaten başa beladır. Sadece 2 watt yerine 5 wattla sürersiniz, tertemiz modülasyon çıkarır. Bunu niçin önemsiyorum? Çünkü bu mosfetler güç kaynaklarında veya benzer devrelerde anahtarlama yapsın diye imal edilmişler. Dolayısı ile bunlardan yüksek linearite beklemek yanlış olur, lineer çalışmaları için özel önlemler alınmalıdır.
IRF520N in 3.5, 7 ve 14 MHz de aynı seviyede güç verebileceğini düşünüyorum.
Kolay Gelsin...