Gönderen Konu: JTAlert kurulum ve kullanımı  (Okunma sayısı 10998 defa)

Çevrimdışı TA5FA

JTAlert kurulum ve kullanımı
« : 14 Mart 2018, 20:53:57 »
Konu: JTAlert Dijital Mod Yardımcı Yazılımını kurulum ve kullanımını adım adım anlatım dokümanıdır.
Hazırlayan: TA1MFR, Alguhan AKŞAR


JTAlert Dijital Mod Yardımcı Yazılımı

Günümüzün en popüler radyo amatörlüğü modlarından FT8 protokolünü WSJT-X yazılımı sayesinde kullanabiliyoruz. Buna ek olarak bilgisayarımıza kuracağımız JTAlert yardımcı programı bize, hem QSO günlüklerimizi (log) tutma hem de istasyonumuzda çalışırken birçok hususta yol gösterici oluyor. Başlangıçta ayarlarını kendi ihtiyaçlarımıza göre uydurmak zor olabilir ama buna değer olduğunu bu programı kullandıkça göreceksiniz.

JTAlert’in son sürümü https://hamapps.com sitesinden ücretsiz indirilebilir.



Kuruluma başlıyoruz. Kurulum esnasında ilave özellikleri seçiniz penceresi karşınıza çıkacak. JTAlert programı JTDX, JT65HF gibi bazı diğer dijital mod yazılımlarıyla da beraber kullanılabilir. Buradan hangi yazılımlarla kullanmak istiyorsak işaretliyoruz. Ben sadece WSJT-X ile kullanacağım için bir tek onu işaretledim.



"Next" diyerek kurulumu tamamlıyoruz. Artık JTAlert bilgisayarınızın masaüstüne yerleşti. JTAlertin çalışabilmesi için önce WSJT-X programının  başlatılmış  olması gerekiyor. JTAlert’e çift tıklayıp çalıştırıyoruz. İlk aşamada dil seçeneği mecburen "English" seçiliyor, sonra sizden çağrı işaretinizi girmenizi istiyor. Çağrı işaretimizi girip "OK" diyoruz. Bir sonraki adımda JTAlert’in otomatik olarak çözdüğü çağrıları HamSpots.net adresine spot olarak yollamasını isteyip istemediğimizi soruyor. Buna şimdilik "YES" deyip geçiyoruz. Bu konuyu ileride anlatmaya çalışacağım.



Gelelim JTAlert’in ayarlar kısmına. Programın ayarları her ihtiyacı karşılamak için tasarlanmaya çalışılmış. Oldukça detaylı. Ben bütün detaylarına girmeden, bizlerin en çok ilgi duyabileceği alanları basitçe izah etmeye çalışacağım.

İlk olarak JTAlert’i log programımızla ilişkilendireceğiz. JTAlert sizin kaydettiğiniz QSOları, bu QSOlara gelen Eqsl ve LoTW onaylarını görüp size yol gösterecek çünkü.

JTAlert, DXLab, HRD V5 (V6’yı sadece 2.10.1 sürümü destekliyor), Log4OM ve ACLog programlarıyla uyumlu. Ayrıca isteğe bağlı olarak standart ADIF dosyasından da faydalanabiliyor. Ben Log4OM programını bu iş için çok uyumlu buluyorum ve tavsiye ediyorum. Anlatımlarımı Log4OM programına göre yapacağım.

JTAlert penceresinden "settings" ve oradan da "manage settings" yolunu takip ediyoruz.



Açılan pencere bütün ayarlarımızı yapacağımız menü. Önce log programımızı tanıtalım.



Sırayla şu işlemler yapılıyor:
1-Sol menüden "Logging" altında Log4OM seçilir.   
2-“Enable Log4OM Logging” kutucuğu işaretlenerek özelliğin aktif hale gelmesi sağlanır. Bu sayede WSJT-X ile gerçekleştirdiğiniz QSOlar, JTAlert aracılığı ile otomatik olarak Log4OM günlüğünüze kaydedilir.
3-Log4OM programı kullananlar detay ayarları anlamıştır. Şayet ilk defa Log4OM kullanıyorsanız bu ayar resimdeki gibi olsun.
4-Buraya Log4OM log dosyanızın bulunduğu konum girilecek. Tabii MySQL Log da bunun yerine tercih edilebilir. Onun ayarları da hemen orada.
5-Soldaki menüye geri dönülüyor ve "Logging" tıklanıyor.
6-Çalıştığınız istasyonlardan gelen QSL verilerinden hangilerini kullanmak istiyorsanız buraya işaretliyorsunuz. Ben kağıt QSL kullanmadığım için LoTW ve eQSL işaretledim.

En altta "Save" diyoruz. Ayarlara devam edeceğiz. Bundan sonra JTAlert sizin log kayıtlarınızdan faydalanacak. Daha önce QSO yaptığınız bir istasyonu size bildirecek, onaylı bir QSO ise görebileceksiniz. Veya sizde kaydı olmayan bir DX ise bunu ayrıca bildirecek, vs. Anlatmaya çalışacağım.



Buradan "Station Callsign" menüsüyle devam edelim. Buraya çağrı işaretinizi, grid bilgilerinizi doğru olarak girin. Bu bilgilerin WSJT-X programına girdiğiniz bilgilerle aynı olmasına özen gösterin.

https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: JTAlert kurulum ve kullanımı
« Yanıtla #1 : 14 Mart 2018, 21:18:37 »
Buradan sonra sol menünün altlarına doğru "Program Updates" bölümüne gidiyoruz:



1-Kullanmakta olduğunuz JTAlert sürümü ve varsa güncel sürümün bilgisi. Dilenirse maviyle işaretli https://hamapps.com (JTAlert’i indirdiğimiz site) tıklanıp, yeni sürüm açılan sayfadan indirilebilir. JTAlert yeni sürümüyle tekrar kurulur. Bu işlem ayarlarınızı değiştirmez.

2-"Callsign Database" Çağrı işareti bilgi kaynağı. Bunu mutlaka maviyle işaretli https://hamapps.com yoluyla indirin. İndirilen dosya çalıştırılıp kuruluyor. Bu kuruluma başlamadan önce JTAlert kapatılsın. Bu sayede Hamspots.net aracılığı ile çağrı işaretlerinin en güncel LoTW ve eQSL üyelik bilgileri alınıyor. Böylece sizin FT8de  duyduğunuz istasyonlar LoTW ve/veya eQSL üyesi mi değil mi görüyorsunuz. Harika bir icat :) Zaman zaman bu "database"i güncellerseniz fena olmaz.

3-"Sound Files" Ses dosyaları. JTAlertin kullandığı ses dosyaları. Size yalnız görsel olarak değil ses ile de uyarı verebilmek için. Mesela peşinde çok koştuğunuz bir dxpedition istasyonu olur da anteninize takıldığında ve siz de tam o sırada çay koymaya mutfağa geçmişseniz bu özellik sayesinde bilgisayarınızdan sesli uyarı alabilirsiniz. Ben kullanmadığım için indirmedim. Aynen "callsign database" de olduğu gibi aynı yerden indirilip çalıştırılıyor. Tabii çalıştırmadan önce JTAlert’in kapatılmış olması gerekir.

Bu maviyle işaretlediğim kutucuk 2.10.1 sürümde yok. Gerçi ben 2.10.15’i anlatıyorum ama, HRD log programıyla uyumlu kullanıp da eski sürümü kurmak zorunda kalanlar şaşırmasın.


Eğer sesli uyarı almak istiyorsanız onun ayarları da "Sound Card" başlığı altında. Burada dikkat etmeniz gereken WSJT-X ile aynı ses kartını kullanmamak. Aksi halde QSOlarınıza bu sesleri de eklemiş olur havaya yollarsınız.



1-Çıkan listeden uygun ses kartını seçiyoruz.

2-Sesli uyarıların günün hangi saatlerinde aktif olmasını istediğinizi seçiyorsunuz.


Yapacağımız genel ayarların sonunda, şayet ilginizi çekiyorsa, "Web services" sekmesinin altında "Online Logbooks" ayarları yapılabilir. Burada üyesi olduğunuz çevrimiçi log sitelerindeki kullanıcı isimleriniz ve şifrelerinizle bu sitelerdeki log defterlerinize, JTAlertin anında QSOlarınızı kaydetmesini sağlayabilirsiniz. Kısacası siz WSJT-X’de QSO sonunda 73 yolladığınız anda logunuz bu bahsi geçen hesaplarınıza işlenmiş olur. Tabii bir internet bağlantınız varsa. Ben bu bölümü boş bıraktım, kullanmıyorum. Çünkü kullanmakta olduğum Log4OM zaten bu işi üstleniyor.



Yine "Web Services" bölümünde çevrimiçi log taraması için kullanılabilecek "Online XML Callbooks" sekmesi var. Buradan XML üyeliğinizin bulunduğu QRZ.com veya HamQTH.com üyelik şifrenizi girerek, JTAlert’in QSO yapmakta olduğunuz istasyonla ilgili, varsa daha önce kaydedilmiş QSOlarınızı tespit etmesini sağlıyorsunuz.


« Son Düzenleme: 14 Mart 2018, 21:29:23 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: JTAlert kurulum ve kullanımı
« Yanıtla #2 : 14 Mart 2018, 21:48:22 »
Buradan itibaren ayarlarımıza kişisel tercihlerle devam edeceğiz.

Menünün en üstünde "Alerts", uyarılar bölümüne gidiyoruz.



İlk ayar "Own Call" kendi çağrı işaretimiz. Çağrı işaretimiz QSO larda gözüktüğü zaman, mesela biri sizin CQ çağrınıza cevap vermişse ve QSO boyunca, size rapor verildiğinde, QSO yapmakta olduğunuz istasyonun çağrı işaretinin uyarısını almak isterseniz en üstteki "Enable Own Call Alert" kutucuğu işaretlenmiş olsun. İsminizle size seslenen olursa, mesela "TU ALGUHAN 73" gibi bir çağrı olursa yine aynı uyarıyı alırsınız. Bunun için ilgili kutucuklara çağrı işaretiniz ve isminizi girmeniz gerekir. "Alert Color" -burada kırmızı- JTAlertin verdiği görsel uyarının rengidir. "Set Font Color" ve "Set Background" a basarak değiştirebilirsiniz. Sesli uyarı ayarları da "Alert Sound" bölümünde yapılabilir.


"CQ and QRZ" uyarı ayarları.



WSJT-X de gördüğünüz ve "CQ" veya "QRZ" ile başlayan tüm çağrı yapan istasyonlar için, burada seçeceğiniz renk ve sesle uyarı alırsınız. Benim ayarlarım resimdeki şekilde. Sizler istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Daha sonra göstereceğim, istasyonda çalışırken aldığım örnek resimlerde bunlar daha iyi anlaşılır olacaktır.

Buradan sonraki ayarlar ilginçleşiyor. Hepsi aynı mantıkla çalışıyor. Sizin log programınızı okuyan JTAlert ihtiyacınız olan istasyonların havada olduğunu tespit ettikçe uyarıları veriyor.
"Wanted CQ Marathon" ile devam edelim.



CQ maraton için bize gereken DXler. Ayarlarınızı "Any Band" tüm bandlar veya "individiual band" seçmeli band, "Any Mode" tüm modlar veya seçmeli modlar olarak ayırmış. Ayrıca ihtiyacınız olan DXleri "wanted" ve "not wanted", istenen istenmeyen diye iki ayrı pencereye ayırmış. Siz QSO lar yapıp CQ Maraton için gerekli DX leri ve Zone ları topladıkça bu pencereler arasında geçişler oluyor. Veya elle düzeltmek isterseniz buradan mümkün.

Bunu takip eden "Wanted US State", "Wanted DXCC" vs ayarları benzer özelliklerde.

"Ignored Callsign" dikkate almak istemediğimiz çağrı işaretlerini buraya ekleyebiliyoruz. Bir nevi kara liste. Karşınıza çıkarsa istediğiniz renkte uyarı alabilirsiniz. Bu istasyonlar için otomatik spot yollama mekanizmasını devre dışı bırakabilirsiniz. Vs. "Wanted Callsign" ayarları aynı. Fakat bu sefer istenen çağrı işaretleri listesi şeklinde düzenlenebilir.

« Son Düzenleme: 14 Mart 2018, 21:57:08 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: JTAlert kurulum ve kullanımı
« Yanıtla #3 : 14 Mart 2018, 22:04:43 »
Buradan sonraki ayarlarda özel kelimelerden oluşturduğunuz listeye dâhil kelimeyi içeren çağrıların uyarıları. Şöyle de diyebiliriz; standart çağrı işaretleri dışında gelen yazılı mesajlar içerisinde istediğiniz bir ifadeyi/kelimeyi buraya yazıyorsunuz. Onu tespit ediyor. Mesela TX frekansları üst üste gelen istasyonlardan biri "QSY PLS" veya "SPLIT PLS" gibi uyarılarda bulunma ihtiyacı hissediyorlar bazen. Bu kelimeler WSJT-X standart QSO kelimeleri olmadığı için ve siz bunları hangi istasyonun yolladığını tespit etmek istiyorsanız bu listeye dahil edebilirsiniz.




Ben istasyonda yokken filanca istasyon gelirse şu kadar kez yüksek sesli uyarı ayarı ilginç; ben istasyonda yokken (alt katta mutfakta yemekteyim mesela) bana 2500 km mesafeden uzak istasyon duyulursa üç kez alarm ver. Alarm sesi en yüksekte.




"Alerts Priority" uyarı önceliği. O kadar çok ıvır zıvıra uyarı alıyoruz ki çorba olmasınlar, benim için önceliği olanları ayarlayabileyim derseniz buyrun burada.




Bir kez QSO yaptığınız istasyonu tekrar aynı bandta gördüğünüzde uyarısı şu şekilde çıkıyor "Çağrıişareti-B4" Burada B4 İngilizcede "before" olarak okunduğu için -anlamı "önce"- anlıyorsunuz ki o bandta o istasyonla daha önceden QSOnuz var. İşte bu "B4" ayarlarını şu tarihe kadar olanlarını görme, QSO yapılan bandı önemseme gibi değiştirmek isterseniz bu bölüm de o işe yarıyor.




https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: JTAlert kurulum ve kullanımı
« Yanıtla #4 : 14 Mart 2018, 22:08:02 »
Gelelim en önemli ayarlardan birine. QSO yapmak istediğiniz istasyon bandta belirdi. Acaba LoTW ve/veya eQSL üyeliği var mı? Onun bile ayarını yapmış JTAlert.
1-Son LotW yükleme zamanı filtresi. 1'den 5 yıla dek seçebilirsiniz. 1 yıl seçerseniz ve kendisi 2 yıl önce en son yükleme yaptıysa kendisini LoTW üyesi olarak göstermez JTAlert.
2-LoTW üyesi ise işaret göreyim. Bayrak veya Çizgi (Stripe/Flag)
3-eQSL üyesi ise işaret göreyim. Bayrak veya Çizgi (Stripe/Flag)
4-İşaret olarak bayrak (Use Flags)  mı kullanayım çizgi (Use Stripes) mi?
5-LoTW işareti uyarı kutucuğunun neresinde olsun? (sol üst köşe (Top Left), sağ alt köşe (Bottom Right), vs.)
6-eQSL işareti uyarı kutucuğunun neresinde olsun? (sol üst köşe (Top Left), sağ alt köşe (Bottom Right),, vs.)

E peki JTAlert kim eQSL üyesi kim LoTW üyesi nereden biliyor? En başlarda indirip çalıştırdığımız "callsign database" dosyası bunun içindi işte.



Bütün bu ayarlardan sonra menünün altlarına doğru "Scan Log and Rebuild"  (JTAleert 2.10.1’de "Scan Log and Update") seçiyoruz. Burada:
1-WAS için LoTW, eQSL ve qsl kart onaylı QSOlarımızı tara "scan"
2-DXCC için LoTW, eQSL ve qsl kart onaylı QSOlarımızı tara "scan"
3-İstenen kıta için LoTW, eQSL ve qsl kart onaylı QSOlarımızı tara "scan"
4-Bütün hepsi LoTW, eQSL ve qsl kart onaylı QSOlarımızı tara "scan"

Bu taramaları JTAlert sizin log programınızın içinde yapıyor ve aldığı onayları kaydediyor kendisine. Dolayısıyla onaylı bir QSO yaptığınız istasyon tekrar karşınıza çıktığında bunu size belli ediyor. O yüzden ben her çalışma sonunda LoTW, eQSL vs. QSL lerimi yolluyorum. Bir dahaki sefer istasyona geçtiğimde bana yollanan QSL leri alıyorum ve log programıma bunlar işleniyor. En son JTAlert’in bu menüsünden taramayı yaptırıyorum.

Bütün bu ayarlardan sonra "Settings" ayarlar penceresinin alt en sağında "Save" sonra da "OK" tıklatıp buradan ayrılıyoruz.


https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: JTAlert kurulum ve kullanımı
« Yanıtla #5 : 14 Mart 2018, 22:18:54 »
JTAlert’in çalışmasına örnek bir kaç resimle açıklamalar yapmaya çalışayım. Bu örneklerle JTAlert’in nasıl çalıştığını daha kolay anlayabiliriz.



JTAlert ana ekranın görüntüsü bu resimdeki gibi. WSJT-X in çözdüğü sinyallere göre, o anki 15 saniyelik bölümde hangi istasyonlar çağrı yaptıysa buraya listeleniyor. FT8' in her bir döngüsü 15 saniye olduğu için bu liste her 15 saniyede bir yenileniyor. Benim ayarlarıma göre, bu listedeki çağrı işaretlerinin sol üst köşesindeki üçgen işaret bu istasyonların son bir yılda LoTW yüklemesi yaptığını gösterir. eQSL onaylı üyesi (AG Member) olsalar sağ alt köşede de bunun gibi bir üçgen işaret olacaktı. Sarıyla işaretlenmiş Singapur benim için bu bantta yeni bir DX demek. Bu ayarın bant özellikli veya banda bakılmaksızın yapılabildiğinden bahsetmiştim. Herhangi bir renge sahip olmayan diğer çağrı işaretleri benim QSO yapmaya ihtiyacım olmayan istasyonlar. Daha önce bu bantta QSO yaptığım DXler, WAS değil, CQ Marathon değil. Yeşil çerçeve içinde olanlar o anda CQ çağrısı yapan istasyonlar. Bunlardan birinin üzerine tek tıklarsanız, WSJT-X anında sizi QSO'ya sokar ve bu istasyona cevap vermiş olursunuz! Bu sık kullanılan bir kolaylık.

Setup/Applications/WSJT-X sekmesindeki Options bölümünde “Use single click for CQ responce” diye bir kutucuk var. Burası default olarak işaretsiz geliyor. Eğer bu kutucuk işaretsiz ise, QSO başlatmak için çift tıklamak gerekiyor. Ancak işaretli ise yukarıda anlattığım gibi tek tıklamayla CQ’ya cevap verebiliriz. Bunun ayarlandığı bölümün ekran görüntüsü de şöyle.






Daha kapsamlı bir örnekle devam edelim. Burada hem WSJT-X hem de JTAlert gözüküyor. Çalışılan bant 30 metre bandı. Buna göre:
1- Bu Avusturya istasyonu LoTW üyesi de değil eQSL üyesi de değil. Köşelerde üçgen işaretler yok çünkü. (Bu işaretleri hangi köşeye nasıl istiyorsanız ayarlayabiliyordunuz daha önce bahsettiğim gibi.) Büründüğü renge bakarsak Avusturya DX'i benim için CQ Marathon ihtiyacı.
2-Bu Endonezya istasyonu hem LoTW hem de eQSL üyesi. Herhangi bir renkte değil, demek ki ihtiyacım olan bir DX değil, bu bandta daha önce alınmış.
3-Bu Çin istasyonu hem LoTW hem de eQSL üyesi. Sarı olduğu için bu bantta benim ihtiyacım olan bir DX. -Anlaşılması için örnek- ama ben zaten başka bir Çin istasyonuyla aynı gün QSO yapmıştım. Fakat LoTW onayı henüz gelmedi. Log4OM programımda bunun onayı alındığında ve ben JTAlertin log defterini buna göre güncellediğimde Çin istasyonlarını bu bantta artık böyle sarı görmeyeceğim.
4-Eu Rusya istasyonu, yeşil çerçeve içinde. Demek ki CQ diyor. Üçgen işaretler mevcut, hem LoTW hem de eQSL üyesi. Çağrı işaretinin yanında B4 diyor. Bunu yukarıda bahsetmiştim, daha önceden bu bantta QSO yapmış olduğum bir istasyon olduğunu anlıyorum.


Faydalı olduğunu düşündüğüm iki özellik daha var.



JTAlert açıkken F3 tuşuna bastığınızda QSO History (QSO geçmişi) penceresi açılıyor. WSJT-X ile QSO yapmakta olduğunuz istasyonla ilgili geçmiş bilgileri burada görüyoruz. Buradaki örnekte Danimarka istasyonu sarı çünkü 40 metre bandında daha önce Danimarka DXi almamışım ben. Zaten QSO history penceresinde 40 metre yanında "New Band" (yeni band) yazıyor. Bu istasyonla daha önceden "confirmed" (onay alınmış) olan 80m ve 30m bantlarında QSOlarım olmuş. Bu bilgileri JTAlert, ilişkilendirdiğim Log4OM programından temin ediyor, hatırlatayım.

Sağ taraftaki daha büyük olan pencere "Text Message" penceresi. Klayenizdeki F5 tuşuna basınca çıkıyor. WSJT-X de o anda hangi istasyon sizin QSO yapmakta olduğunuz istasyonsa, ona buradan yazılı mesaj atabilirsiniz. Mesela bir türlü QSO sonunu getiremediniz. Operatör size habire RRR yolluyor siz de habire 73 yolluyorsunuz. Buradan "SRY Lots of QRM here. U R in LOG. OK 73" şeklinde bir mesaj yollayabilirsiniz. Karşıdaki operatörün internet bağlantısı varsa, JTAlertin bu özelliğini biliyorsa ve bunu kullanmaktan kaçınmıyorsa bu sayede "chat"leşilebilir. Size gelen son 5 mesaj aynı pencerenin sağındaki bölümde gösterilir. Size bir mesaj geldiğinde bu pencere bir süreliğinde ekranınızda beliriyor ve sonra kayboluyor, ayarı var, şu kadar saniye gözüksün diyebilirsiniz (bk. yukarıda). FT8 ilk kullanılmaya başladığında bu özellik sıkça karşıma çıkıyordu fakat artık pek rastlamıyorum. Bu "chat"leşme özelliğini kullanabilmeniz için "Web Services" ayarlarından bu özelliğin aktive edilmesi gerekiyor.

Burada yeri gelmişken değinelim; aynı ayar sayfasında gördüğümüz HamSpots.net sitesine çözülen verileri yollama (send decode spots) seçeneği var. Bunu işaretlerseniz, JTAlert, sizin duyduğunuz her istasyonu HamSpots.net sitesine spotlar. Bunun şöyle bir faydası var, aynı şekilde siz de bu özelliği kullanan ve sizi duyan istasyonlar aracılığı ile spotlanırsınız.



HamSpots.net sitesine ücretsiz olarak üye olursanız ve buradan spot geçmişinize tıklarsanız spotladığınız istasyonları soldaki küçük pencerede, sizi spotlayan istasyonları da sağdaki büyük pencerede görürsünüz. Bu sayede sinyalinizin nerelere ve ne kadar güçlü gittiğini görebilirsiniz. İstasyonunuzun verimini bu şekilde kolayca değerlendirmek mümkün. Hızlı netice alınabildiği için HamSpots.net günümüzde çok popüler.




https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: JTAlert kurulum ve kullanımı
« Yanıtla #6 : 14 Mart 2018, 22:22:42 »
Son olarak bütün bu ayarlara hızlıca ulaşabileceğiniz kısa yollara bakalım.
JTAlert ana penceresinden "Alerts" tıklandığında çıkan listeden istediğiniz uyarı bölümlerini açıp kapatabilirsiniz.



"Settings tıklandığında ayarlar menüsü kısayolları karşınıza çıkıyor. En üstte HamSpots.net sitesine spot yollamayı açıp kapatabilirsiniz. Aşağılarda gördüğünüz "scan log and rebuild" e tıkladığınızda JTAlert, log programınızı taramak üzere ayarları açar ve seçtiğiniz özelliklere göre logunuz taranır. Burada LoTW ve eQSL onaylı QSOlarınız tarama seçeneği var.



Son olarak "View" tıklandığında karşımıza açılmasını istediğimiz pencereler listesi çıkıyor. Bunlardan bazıları hiç bu listeye başvurmadan kısayol tuşlarıyla da açılabilir. Mesela QSO geçmişi (F3), HamSpots.net internet tarayıcıda açılsın (F7) gibi.

JTAlert, WSJT-X yanında kullanılabilecek kapsamlı bir yardımcı program. Baştan biraz karışık gibi gözükse de kullanmaya alışıldığında çalışmalarınıza keyif ve hız katacaktır, eminim. Elimden geldiğince basit anlatmaya çalıştım. Umarım işinizi görür ve daha fazla TA istasyonu bu sayede FT8 ile havada görünür.

Yazının yazılması için beni teşvik eden ve dijital modlara bulaşmamda etkisi olan sevgili dostum TA4SO Şadan ÖZDEN hocama ve müthiş teknik bilgisiyle yardımını hiç esirgemeyen, bu yazının da şekillenmesinde büyük emeği olan değerli büyüğüm, TA3MHA Ateş ERİM Abime çok teşekkür ederim.

Havada buluşmak üzere 73 de TA1MFR, Alguhan AKŞAR
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: JTAlert kurulum ve kullanımı
« Yanıtla #7 : 15 Mart 2018, 12:13:48 »
Dokümana pdf formatında https://drive.google.com/file/d/12qpdTag0gGEG7stnVXtP-tERFwgvGLzU/view?usp=sharing   linkinden ulaşabilirsiniz.
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn