Degerli Radyo Amatoru Arkadasim,
Non assisted ve assisted WPX contestde sonuca cok etki eden faktorlerin basinda gelmez,
Burada daha once belirtigim gibi, Basari yi getiren nedenlere baktigimizda:
1- Insan faktoru
2- Istasyonun konumu,
WPX icin
3- 7 MHZ ve altindaki bantlardaki QSO sayilari gelir,
Prefix multiplieri bunu dolayli yoldan takip eder.
Assisted oldugu zaman kisi Multiplier sayisina odaklanir aslinda bu “ ne kadar ekmek o kadar kofte” misali senin Multipler ile gelecek puan size zaman kaybettirir. Cunki cok sik frekans hatta band degisitirirsiniz. Dakikada 3-4-5 QSO yerine 1 QSO ya dusersiniz. Frekans degistirdiginizden dolayi, yeni bir yere yerlesmenizde zorluk olur herkes size kovalar.
Eger nadir prefixiniz varsa ister USA istasyonu olsun ister Rusya veya Japonya hic farketmez.
Burada en kismetsiz istasyonlar Avrupa istasyonlaridir. Bana kalirsa bundan dolayidir ki Avrupa istasyonlari kulup calismasi gotururler.
Cunki Dusuk bandlarda genellikle Avrupa istasyonlari yine avrupa istasyonlari ile calisir 2-3 puana razi olurlar.
Benim 7 Mhz ve alti bandlarda QSO basina ortalama 5.9 Puan, 14,21 Mhz lerde 2.9-3.00 puan.
Cok nadir istasyon aradim o da genellikle 21.0 Mhz de.
Karabian denizi , Kanarya adalari genellikle 14 Mhz ve ustu frekanslarda oldukca etkinlerdir.
Bu arada herzaman dikkatmi ceken P33W durumu olmustur.
Operator, istasyonun konumu, antenler,ekipmanlar, dort dortluk oldugundan basari kendiliginden gelmektedir.
Non-Assisted veya Assisted farkini CQ WW DX contestlerde rahatlikla gorebiliriz.
Bilgi icindir,
Saygilarimla
Yasar GOCET
TA3D-TC3D