Gönderen Konu: VDA (Vertical Dipole Array) Anten  (Okunma sayısı 7161 defa)

Çevrimdışı TA2NC

VDA (Vertical Dipole Array) Anten
« : 21 Kasım 2018, 22:57:57 »
Merhaba,
Özellikle Dxpeditionlarda kullanılan, taşıması kurması kullaması kolay bir anten türünden bahsedeceğim bu yazıda..
Adı Vertical Dipole Array.

Görünüşü uçurtmayı andırıyor.
Dipole göre 6-7 dB kazancı var. Kazançta neredeyse 3 eleman bir yagi ile yarışıyor. Valizinize koyup taşıyabileceğiniz kadar, 10 dakikada kendiniz kurabileceğiniz kadar rahat bir anten.

Kötü haberi sona sakladım..
Bu anten toprak alanda kullanıma uygun değil.
Tavsiyeler deniz kıyısında kullanılması hatta mümkünse denizden 1-2 metre içeride belki de kıyıya sıfır kullanılması yönünde.. Tavsiye edilen sudan max 1/4 dalgaboyu mesafede olması.
Bu yüzden özellikle ada dxpeditionlarında kullanılıyor.
Deniz kenarında mobil çalışabilecek olan arkadaşlara, ya da niğde aksaraydaki tuz gölü kıyısına gidebilecek arkadaşlara tavsiye edilebielcek bir anten.
Yapımı için bir olta,biraz ip ve  biraz tel gerekli :)


Not olarak ta söylemek gerek, Antenin kazancı her ne kadar 3 eleman bir yagiden daha  düşük görünse de, bu anten çok daha düşük açılı gönderme yapabiliyor.
Yagi anten yaklaşık 20 derece açı ile gönderme yaparken, bu 6 derece gibi bir açıya sahip bu da anteni özellikle DX çalışmalar için yagiden çok daha uygun yapmakta.

Detaylı bir incelemeyi
http://www.kolumbus.fi/pekka.ketonen/VDA.pdf  adresinde bulabilirsiniz.

Çevrimdışı TA7OM

Ynt: VDA (Vertical Dipole Array) Anten
« Yanıtla #1 : 22 Kasım 2018, 11:18:49 »
Oğuzhan bey merhaba, çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Bir süre önce Saç kaplama olan Evimin çatısı için Low bandlarda performanslı bir anten nasıl yaparımdan yola çıkmış ve 11m boyunda Kapasitif şapkalı Alüminyum vertikal anten tasarlayıp öncelikle 80m ve Bobin ile de 160m de dual çalışan oldukça performanslı bir anten yapmıştım. Özellikle 120m Karelik bir Saç Çatı yı Radyal olarak kullanarak MMANA-GAL sonuçlarına göre 19 derecelik kalkış açısını yakaladım. Bu da inanılmaz bir performans getirdi. Yaptığım testlerde  sonuçlar harikulade.. Yapmak isteyen arkadaşlar için websayfam da da yayınladığım makalenin devamı; ( http://www.ta7om.com/projeler/80m-160m-vertical-anten.html )

Neden dikey/Vertical bir anten?


 
      Birçoğunuzun takdir edeceği gibi, iyi bir DX çalışması antenden düşük bir radyasyon açısı gerektirir. Vertical Antenler dalga boylarına göre hesaplamaları yapılmaktadır. 1/4 dalga boyunda bir Vertical inşa etmek yüksek bantlarda mümkün olsa da, 40m, 80m veya 160 metrede fiziksel olarak çok zor bir çalışma olacaktır. Vertical anten, 40m bandı için biraz yapılabilir gözükse de 80 metrede 1/4′ lük yükseklik 20 metre olacağından inşa etmek pratik değil. Bu işlem 160m için açık alanlar hariç neredeyse imkansız gibidir. Bu nedenle L/C veya Linear-Loadet yöntemi ile Vertikallerin boylarını kısaltmak kurulumu daha kolay hale getirebiliyoruz. Bu durumda tek problem band genişliğinde meydana gelen daralma olmaktadır.

      İyi bir boydan kısaltılmış Vertikal inşa etmeye çalışırken akılda tutulması gereken bazı şeyler:

* Anteni (radyaller dahil!) Yerden mümkün olduğunca yüksek (ideal olarak> 0.05 λ),  toprak üzerine takın. Nemli bahçe toprağı “iyi”, bataklık daha iyi, tuzlu su denizi veya okyanus “en iyi” dir. Kaya, (betonarme) beton (teras gibi) ve genel olarak sert yüzey “kötü” dür.

* Kısaltılmış dikey bir anten (radyatör + radyal) daha yükseğe monte edilmek daha kolaydır.

* “İyi” veya “orta” zemin üzerinde en az 1-2 metre  yükseklikte bir veya birkaç (4 veya katları) radyal yeterli olabilir. Radyallerin yükseltilmesi, yakın alandaki emme kayıplarını toprağa indirir – 0.03 λ, mutlak minimum kurulum yüksekliği, özellikle de. sekizden az radyal kullanılıyorsa. Sadece birkaç (yükseltilmiş) radyal kullanıldığında, radyal teller ne kadar kalın olursa o kadar iyidir.

* Tek bir radyal ile radyasyon, radyal yönünü destekleyen, biraz yönlü olur. Genel olarak, tüm asimetrik radyal konfigürasyonlar, radyasyon modelinin yönlendirilmesine ve daha yüksek açılı radyasyona neden olur. Yani kalkış açısı artar. Bazı asimetrik yapılandırma örnekleri aşağıda resimlerde görülmektedir.

* Tek radyal
* Dikey olarak düzensiz dağıtılmış çoklu radyaller
* Çoklu eşit olmayan uzunluk radyalleri
* Çevreye eşit olmayan eşleşmeli çoklu aynı uzunlukta radyallar (örneğin, eşit olmayan yakın alan toprak kayıpları)
* Özellikle yükseltilmiş bir radyal sistemde, akım bobini ile besleme hattındaki ortak mod akımlarını bastırın.(Hairpin Match)
* Performans açısından en etkili yükleme şekli, radyatör boyunca mevcut dağılımın şeklini değiştirmesi nedeniyle “kapasitif” uç kapak yüküdür. Yani Kapasitif Şapka.. Bu, herhangi bir kayıp direncini pekiştirmezken, yükleme bobinlerindeki kayıplar (özellikle akımın en yüksek olduğu yere yerleştirilir) genellikle oldukça önemlidir.

* Radyatörün çapını ince bir telden 10-12 mm’ye (1/2 “) çıkarmak, performansı arttırır.
* Kısa, yüklü antenler tipik olarak benzer bir tam boyutlu antenden daha (çok) daha küçük bir bant genişliğine sahiptir. Yükleme bobinlerinin “Q” değeri ne kadar yüksekse, bant genişliği o kadar geniş olur. Fakat “Q” değeri düştüğünde, anten kazancı azalır.

      Neden Düşük açı?

Bu makaleye, düşük bir radyasyon açısının daha iyi DX nasıl çalışabileceğini bilmeyenler için bazı açıklamalar ile başladım. İşte burada alt şekillerde Radyo sinyallerinin bir antenden nasıl yayıldığının basitleştirilmiş bir açıklaması;
------------------------------------
73s
TA7OM
Hüdaverdi GÜNEŞ
www.ta7om.com
https://www.youtube.com/user/TA7OM

Çevrimdışı TA7OM

Ynt: VDA (Vertical Dipole Array) Anten
« Yanıtla #2 : 22 Kasım 2018, 11:22:42 »
Asıl konuyu anlatan resim unutulmuş;
------------------------------------
73s
TA7OM
Hüdaverdi GÜNEŞ
www.ta7om.com
https://www.youtube.com/user/TA7OM

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: VDA (Vertical Dipole Array) Anten
« Yanıtla #3 : 22 Kasım 2018, 13:45:33 »
degerli bilgiler ve guzel anlatiminiz icin tesekkurler.
40/80m icin ben de ayni sartlardayim maalesef. metal kapli bir cati. Vertical'i deneyecegim en kisa zamanda.


73


Çevrimdışı TA7OM

Ynt: VDA (Vertical Dipole Array) Anten
« Yanıtla #4 : 22 Kasım 2018, 15:13:24 »
Daha anlaşılır olması için şemayı değiştirdim. Aslında bunu çizmiştim ama farkına varmadan hem buraya hem de kendi sayfama ilk tasarımımı koymuşum. Ayrıca kullanılan alüminyum ve malzeme ayrıntıları sayfamda vardır. Anlaşılmayan yerleri sormaya çekinmeyiniz. Kesinlikle tavsiye ederim. Harika çalışıyor.

http://www.ta7om.com/projeler/80m-160m-vertical-anten.html
------------------------------------
73s
TA7OM
Hüdaverdi GÜNEŞ
www.ta7om.com
https://www.youtube.com/user/TA7OM

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: VDA (Vertical Dipole Array) Anten
« Yanıtla #5 : 22 Kasım 2018, 15:55:29 »
Cok daha anlasilir olmus tesekkurler.