Arkadaşlar merhaba, maddeler halinde kısa kısa birşeyler yazmak istiyorum, yardımcı olacağına inanıyorum.
Moxon antenlerin uhf, vhf, hf (10-15-20-40m) için olanlarını tam boyut olarak yani küçültmeden yapmış ve
uzun süre hiç sorunsuz 1:1 SWR ile kullanmış bir amatör olarak yazdıklarım teori ve uygulamada verimli olan
çalışmalarımın sonuçlarıdır.
1- 2m moxon antenlerinizi niçin aluminyum boru kullanarak yapmaya çalışıyorsunuz,
niçin bakır kablo kullanmıyorsunuz? Ben, vhf antenimi 6mm kare kesit alanlı ev elektrik tesisatlarında da
kullanılan NYA bakır kablo ile dış izolator kaplamasını çıkartarak yani çıplak, yaptım ve kaç yıldan beri çatıda kullanıyorum.
Bakır, aluminyumdan yaklaşık 2 kat daha fazla iletkendir, zamanla üstü bakır oksit olsa bile iletkenliğinden hiç birşey kaybetmez,
bağlantı noktaları lehim olabildiği için de kontaklarda pil etkisi ve geçirimsizlik sorunları yaşamazsınız, anten boyutu
biraz daha artacağı için verim de artar. VE sizlere zorluk çıkaran köşeleri bükme ve ölçüyü tutturamama sorunu tamamen ortadan kalkar.
2- Bir önemli nokta da; 2m vhf antenimi 70cm uhf bandında da kullanıyorum. Hemen belirteyim swr 1:1 yani aynı vhf de olduğu gibi.
Eğer bunun detaylı açıklamasını isterseniz bir sonraki seferde yaparım. Şunu söyleyebilirim, İstanbul, Üsküdar'dan, Kazdağları
üzerindeki 439 275 UHF rolesine şartlar uygun olduğu zaman ulaşabiliyorum. 40m bandındaki moxon anten boyutu 15,6 m X 5,8 m ölçüsünde
ve ben o anteni yine 15m bandında 1:1,2 swr ile kullanıyorum.
3- Yapılan şok bobinin rolünü açıklarsak, antene gelen rf sinyalinin küçük bir kısmı, anten kablosunun blendajı üzerinden geriye
dönerek az da olsa bir swr ye neden olmasını önlemektir. O frekansta sinyale yüksek impedans gösterir. Sarımlar arasında boşluk kalmadan, 3-4 tur olarak ve düzgün şekilde kalması
için tedbir alınarak yapılmalıdır. Antene bağlantı noktasının çok yakınında olmalıdır, 3-5 cm uzaklıkta.
Gerektikçe maddelere ilaveler yapabilirim, hepinize kolay gelsin. Sorularınız olursa mail adresim:
omerkavas@gmail.com veya yine
burada görüşebilmek ümidiyle, 73.