2 Metre Modüllü 6 Metrelik Anten Kulesi
Bundan yaklaşık 1 yıl kadar önce TA7OM Hüda hocamınızın projelerinden birisi olan 3 band 7 elemanlı 10-15-20 metre bantlarında çalışan yagimin yapımını tamamladım. Fakat kulem olmadığı için geçici olarak çatıda bulunan 3metrelik boruya Avrupaya bakacak şekilde bağlamıştım. O şekilde kullanmaya başladım. Ama aklımın bir kenarında devamlı bir kule yapmak vardı.
Nasıl bir anten kulesi almalıyım diye kendi kendime düşünürken, arkadaşlardan tavsiyeler alırken en sonunda kulemi kendim yapma kararı aldım ve bu sefer onun üzerine araştırmalara başladım.
Tabi bu arada TA4CS Coşkun abinin kulesinin yükselmesi gerekiyordu. Nasıl yükseltiriz diye düşünürken kendi kulesinin orijinalliğini hiç bozmadan kulenin altına demirci arkadaşı 3 metrelik bir modül yaptı ve kuleyi yükselttik. Coşkun abinin kulesi bildiğim kadarıyla Amerika`dan gelme orijinal bir kule. Boru çapını, borular arası mesafeyi, çaprazların ölçülerini aldım. (Bu kuleye 2 kişi çıkıp A3S montajı yaptığımızdan kafama yatmıştı.) Hedefim Ekim ayında yapılan CQ WW SSB yarışmasına kuleyi yetiştirip yaginin tadını çıkarmaktı fakat işlerimin yoğunluğu mesai derken yetiştiremedim ve yarışmaya da katılamadım.)
Fakat benim kulemin biraz farklı olması gerekiyordu toplam 6 metre olacaktı ama Coşkun abideki 3`er metrelik 2 modül idi. Ben kendi evimde oturmadığımdan 3`er metrelik kule yapamazdım. Çünkü ilerleyen zamanlarda taşınma olayı zor olacaktı. Dolayısıyla 2 metrelik modül yapmaya karar verdim ve kendi kulemin çizimlerini yapmaya başladım. Aynı zamanda kulenin yatıp kalkmasını da istiyordum. Ona göre çizimlerime devam ettim. Çizimler bittikçe malzeme listesi de çıkarıyordum bir yandan. Malzemeleri çıkan listeye göre gidip demirciden (boruları – 1 boyu 6 metre ama 2 metre olacak şekilde kestirdim, inşaat demirini – 12 metre ben 2 metre olarak kestirdim ), hırdavatçıdan (cıvata, somun, tij, rutil elektrot, kimyasal dübel, antipas boya, çelik halat vs. ekipmanlarını) aldım.
Elektrik kaynak işi tamam kendim halledecektim ama kulenin yere sabitleme sacı olsun, redüktör montaj sacı, rulman montaj sacının lazerde kesilmesi gerekiyordu. Aydın`da 1-2 yer arayıp sorduktan sonra lazer kesim yaptıran yere çizimlerimi gönderdim. Onları da orda kestirdim. (kule00 ve kule000)
Başladım kuleyi yapmaya. Önce alt yere montaj tablasının kaynaklarını bitirdim. (kule0 ve kule5)
Sonra borular iç içe geçeceğinden dolayı 20 cm boyunda çapı 27mm olan boruları kestim. Ve dış çapı 32mm olan iç çapı 28mm gelen boruların uçlarına 10 cm dışarıda kalacak şekilde kaynattım. (kule1)
Sonra lazerde kestirdiğim parçaları gönye niyetine kullanarak aşağıdaki resimdeki gibi borular arasındaki çaprazları kaynatmaya başladım. (Kule2, kule3, kule4 )
Böylelikle ilk gün kulemin ilk modülünü tamamlamış oldum. Bu modülde redüktör montaj tablasını borulara kaynattım. Daha sonra 2. Modülü tamamladım. Herhangi bir tabla koymadım. En son 3.modülüm yani rulmanın montajını yapacak olduğum modülü kaynak işlerini tamamladıktan sonra her modülün birbiri ile boru geçişlerine cıvata deliklerini deldim. (Projemde 2 tane idi her boruda ama sonra 1 e düşürdüm.) (kule6) (kule7)
Kaynak işleri tamamıyla bittikten sonra kuleyi antipas boya ile boyadım. (kule8). Daha sonra başladık kulenin koyulacağı yerin montajına. Önce alt tablayı sabitlemek için yerde 4 tane tiji kimyasal dübelle tutturdum. Saha sonra ilk modülümü onun üstüne bağladım. Kule9.
Diğer 2. Ve 3. Modülü birleştirip 1.modülle bağlamadan önce antenin bağlanacak 1 ½” lik galvaniz su borusunu içinden geçirip 1.modülle birleştirme işlemini yaptım. Kule10
3 kişi kuleyi anten üzerinde olmadan sadece boru ve kule olmak üzere havaya kaldırdık. 3 taraftan çelik halat ile gergilerimizi attık. (kule11)
Ertesi gün kulenin üzerine anteni kaldırdık, redüktörü bağladık. Kontrollerimizi yaptıktan sonra şanlı Türk bayrağımızı da kuleye astıktan sonra antenimiz hazır hale geldi. Anten 5 katlı binanın en üst katında 2 odalı terasın üstünde yaklaşık 7.5m yükseklikte bulunmaktadır.
Şimdi gelsin DX`ler. (Kule12 ve kule13)
Şimdilik orijinal rotorum olmadığından elimde bulunan 7 devir / dakikalık bir redüktör ile yavaş yavaşta olsa antene bakarak istediğim yöne doğru çeviriyorum. Belki ilerde orijinal bir rotorumuz olursa onu kullanırız. Şimdilik bu işimizi görsün yeterli.
İsteyene detaylı liste paylaşabilirim. Toplam bana maliyeti işçilik hariç 600 TL civarına mal oldu.
Not: Resimleri başka yerlerde paylaşmak istemediğimden direk foruma yükledim.