Aracımda kullanmak üzere yapmayı düşündüğüm APRS izleyici devresi.
Devre 4 modülden oluşmakta. Şu andaki haliyle APRS alıcı/verici olarak çalışıyor.
Mikrokontrolcü
GPS
VHF Transceiver
Bluetooth (opsiyon)
Display (opsiyon)
istenirse, display, bluetooth eklemek mümkün. Denemeler için elde pcb hazırladım.
Bir kaç sorun dışında problemsiz çalışıyor.
Tanımlanmış SSID ve GPS konumu ile periyodik olarak gönderme yapıyor (hıza bağlı olarak gönderim sıklığı değişir).
Dorji'nin bu modülünü daha önce kullanmamıştım. 1-1.5W çıkış gücü var. Devre, tx'de 1 ampere yakın akım çekiyor. rx'de 150mA civarında.
Tahminimden fazla ısınıyor. Çıkışında filtre yok henüz (yerleri hazır ama smd bobin ve kondansatörlerim gelmedi)
Bu modülde yaşadığım en büyük sorun, frekansı 145MHz altında set edemedim. 145.800MHz yapıyorum sorun yok, 144.800MHz değerini almıyor. (280MHz lere gidiyor)
Çok da kurcalayamadım. O nedenle testleri 145.800MHz de yaptım. TM-D710, APRS sinyalini başarı ile aldı, 710'dan gönderdiğim APRS sinyali de devre tarafından alındı.
Devre, aldığı APRS datalarını işleyebiliyor, bunlar USB üzerinden PC'de monitör edilebilir (diğer bilgiler ile) veya Bluetooth üzerinden AprdDroid gibi yazılımlara gönderilebilir.
Aynı zamanda, bluetooth üzerinden gelen dataları VHF vericiye gönderebilir. işin o kısmıyla uğraşma şansım olmadı henüz.
Maliyete bakacak olursak;
VHF modül Türkiye'de 55TL civarında.
GPS modülü 12$'a ali'den almıştım.
Arduino 2$
Anten, PCB, kutu, diğer malzemeler 30TL desek, 130-150TL gibi bir maliyeti var.