Selamlar arkadaşlar.
Proje bir dikkatsizlik sonucu elimin derin kesilmesi ve ardından dikiş atılması, 10 kullanma yasağından dolayı bir süre askıda kaldı. Ben bu arada malzemeleri aldım, antipas, endüstriyel boya, 30x30 3 boy kalın profil, gergi ipleri, 6mm² nyaf kablo, izalatörler, PVC kutu, vida vs. Çok para tutmadılar nyaf kablo dışında.
Elim düzeldikten sonra ilk iş 1:4 Guanella akım balunu yapmak oldu. Bu arada oğlum Ares beni izlerken bir taraftan şekerleme yaptı.
Profilleri boyadım, iki tanesini tam boy (6 metre), 1 tanesini 4.5 metre boyunda üzerine paslanmaz gergi ve tutma halkalarını takarak bahçenin üç kenarına sabitledim. Tabanda beton falan yok, öylesine toprağa saplayıp çit demirlerine bağladım. Hele bir sonuca bakalım sonra yaparız bir şeyler.
Besleme noktası tepeden olacağı için onu çatıya bağlayacağım. O noktanın yerden yüksekliği yaklaşık 9 metre, antenin en alçak noktası olan diğer ucu ise 4.5 metre, yan iki kol 6 metre yükseklikte.
Bu aralar olumsuz hava koşulları nedeniyle bazen 2-3 gün çalışamıyorum dışarıda, atölyemde pleksiglas parçalardan bağlantı noktası tasarladım ve ona balunu monte ettim. Bu parça hem anteni gerdirecek hemde besleme kablosuna yük bindirmeyecek.
Önümüzde günlerde sürekli yağış ihtimali var bu yüzden anten elemanını germek ve 20 metreye akortlama işi bekleyecek gibi. Bu arada anten elemanı olarak neden 6mm² kesit kullandığımı açıklamak istiyorum. Yıllar önce Samsun'da iken kafayı 80 ve 160 metre bantlarına takmıştım. Ne yaptıysam sonuç alamadım ve dipten tunerli long wire anten yapmaya karar verdim. 80 metre 6mm² lik bakır kabloyu TA6C Zafer kardeşimin yardımı ve cambazlığızla bir blok ötedeki bir binanın anten kulesine gerdik. O uzunluktakı kablo epey ağır olduğu için öncü olarak ipe bağlı taş kullandık. Taşı sırasıyla 3 binanın çatılarına atarak hedefe ulaştık, kabloyu ona bağlayarak gerdirdik gerdirmesine de ağırlığından dolayı çatı üzerinde gerdirme çok zorladı bizi.
Binbir zorlukla anteni kurduktan sonra T mach devre ile akortladım, sonuç umduğumdan çok daha iyi oldu. Bir çok QSO yaptım hatta 160 metrede bile birkaç istasyonla görüştüm. Gel zaman git zaman sonra antenin ağırlığı sorun olmaya başladı, bağlantı noktalarına çok yük biniyordu özellikle de ucun diğer tarafındaki binanın üzerindeki direk pastan dolayı hayli yıpranmış durumdaydı. Anteni söktüm ve eleman olarak hafif olsun diye 0.75mm² lik bakır tel kullandım. Sonuç hüsran oldu, duyma belirgin şekilde düştü, gönderme ise daha berbat oldu, 160 metre de hiç duyan olmadı beni. Bu yüzden geçmişteki bu kötü tecrübeden dolayı kablo kesitini yüksek tuttum.
Şimdilik durum bu, gelişme oldukça buradan paylaşırım.
Sağlıcakla kalın.