Herkese merhaba
Contest sonuçları neredeyse hazır.
www.trac.org.tr adresinde yarışmaya katılan arkadaşlar lütfen kategorilerinin doğru olup olmadığını kontrol etsin.İş yoğunluğundan dolayı biraz uzun sürdü toparlamak. Kusura bakmayın.
Sonuçları bende olmak üzere, şimdiye kadar kontrol ettiğim loglarda karşılaştığım bazı sıkıntıları ve yapılan hataları belirtmek isterim.
Birinci yapılan hata, karşı tarafın locator bilgisini doğru alamamak. Aynı bölge hatta aynı şehirde yapılan QSOda verilen puan'ın birkaç binlerde çıkması ve farkedilmemesi kötü olmuş.
Yarışma heyecanı ve dalgınlığa bağlı olduğunu düşünüyorum. Maalesef bu tür QSO'lardan alınan puanları iptal etmek zorunda kaldım.
İkinci yapilan hata, kurallarda yazmasına rağmen, ayrı ayrı log gönderme.. SSB ayrı FM ayrı gibi. Bunları mecbur el ile birleştirmek durumunda kaldım, sıra numaları tabii ki karıştı ama asıl amacın katılmak olduğu düsturu ile "bu seferlik" bu logları saydık. Bildiğiniz gibi, yabancı yarışmalarda yanlış seri numarası QSOyu her iki taraf için de geçersiz yapar. İleride tam otomatik bir log değerlendirme sistemine geçildiğinde bu sıkıntıların yaşanmaması için, daha dikkatli olunması gerekiyor.
Üçüncü hata, muhtemelen yanlış N1MM konfigurasyonu kullanmaktan kaynaklı, aynı istasyon ile aynı bandta farklı modülasyonlar ile (FM/SSB gibi) QSO yapma.
Burada da fark edebildiklerimin puanlarını bu dupe qsolar sebebiyle geçersiz saymak durumunda kaldım.
Dördüncüsü bariz bir hata değil ama biraz şüphe uyandırmakta. Yıllardır VHF DX çalışmama rağmen hiç duymadığım qrz te , ya da rus/ukrayna sayfalarında bile aktif olmayan, hatta hiç kaydı bulunmayan bazı kuzey istasyonları ile yapılmış QSO'lar.. Ne çağrı işaretleri ne locatorlarını teyit edememekle beraber, QSOlar gerçekten yapılmış bile olsa, yıllardır gelen tecrübelerime göre ancak röle üzerinden mümkün olabilecek QSOlar gibi görünüyor. hepsinin aynı bölge içinde olması da bu fikrimi destekliyor. Ama aksi birşey ispat edilemeyeceği için geçerli saymak durumunda kaldım. Tekrar altını çizerek hatırlatmak isterim..
Bu yarışmada sadece ama sadece direkt QSOlar yapılmalı.Dediğim gibi benimki bir şüphe sadece. Gerçekten yapılmış ta olabilir. Uyarımızı yapmış olalım.
Bunların yanında,
Gördüğüm kadarıyla,1 istasyon CW, 7-8 istasyon ise SSB çalışma yapmış durumda.
Bu kadar az istasyonun CW/SSB çalışması gerçekten ilginç geldi. Kimsede mi cihaz yok bilemedim :)
Toplam 84 log kabul edildi. Birkaç yabancı istasyon logları maalesef yeterli TA qso su yapmadığı için geçerli olmadı.
Ön incelemede gördüğüm en uzak görüşmeler ise aşağıdaki şekilde
Frekans;İstasyon;Locator;Karşı İstasyon;Mesafe;Mod
50 Mhz YM3KB;KN40NC;EA8CTK;IL18NI;4374; SSB
144 MHz YM2KI;KN40VT;UT2AA/P;KO70KT;1180;SSB
432 YM1KE;KN41LF;RX6A;KN85MI;799;FM
Sonuçları 1-2 hafta içinde tamamlayip açıklayacağım.
Sevgiler.