Mert Bey,
Elinize sağlık, umarım yenisinde beklediğiniz sonucu alırsınız. Bu antenler yer sıkıntısı olan ya da sahada çalışmak isteyen arkadaşlar için çok uygun. Benim antenimde büyük halka LMR-600 kablodan, jüçük de LMR-100'den. Taşıyıcı da teleskopik bir "selfie" (özçekim) çubuğu. Kondansatörün ve step motorun bulunduğu kutu da dahil olmak üzere tüm sistem normal büyüklükte bir sırt çantasına sığıyor. Bir gün bahçeli bir evim olursa, bakır boru vb. muhtemelen de kesit çapı daha büyük bir malzeme ile kalıcı bir tane yapacağım.
Uzaktan ayar yapıyorsanız sisteminiz ne olursa olsun zorluk aynı: Konsansatörü ayarlamanızı sağlayacak konum bilgisini çok hassas olarak alabilmek. Şu an kullandığım uygulamada da ilk sıfırlama haricinde bana kondasatörün konumunu söyleyebilecek bir geribildirim unsuru yok. Mikroişlemci adımları sayıyor ama sizin örneğinizdeki gibi, bir yerde bir nedenle sürtünme artsın, motorun tork yetersiz kalırsa adım sayısı hemen yanlış olur Mikroişlemci sayar, stepper motor bakar :) Elimdeki bir kondasnatörü bu nedenle kullanamadım, şaftı çok sıkıydı... Buna bir de sisteminizde varsa redüktör dişlilerinin sıkışma-açılmasına bağlı sapmaları ekleyin, hassasiyet sizlere ömür.
Ama iyi haber şu: Bu sorunu yalnızca bizler yaşamıyoruz, sanayi devriminin başından beri backlash bir sıkıntı zaten :) Bu konuyu nasıl çözerim diye düşünürken üç boyutlu yazıcı parçaları arasında işe yarar şeyler buldum:
Bir tanesi şu 8mm vidalı mil:
https://www.direnc.net/3d-yazici-vidali-mil-somun-500mm-50-cm-t8-8mmDiğeri de onun üzerindeki gezici somunun yerine geçecek olan şu yaylı somun:
https://www.direnc.net/3d-printer-t8-yayli-somunBunları Çin'den sipariş etmiştim, geçenlerde elime ulaştı. Kondansatörü stepper motora bu mil ile bağlayacağım (delrin kaplingler elektriksel yalıtım sağlayacak). Redüktörü de devreden çıkarmış olacağım. Somun, milin her turunda 2mm ilerliyor. Yaylı 2 parça sürekli olarak birbirlerini ittikleri için hareketin yönü değiştiğinde, boşluk oluşmuyor (backlash çok az). Bu somun için 3B yazıcıda bir parça yaptıracağım, kondansatörün en az-en çok konumlarında mikro-anahtarlara çarpıp kapatacak. Bu sayede, adım sayısı olarak geribildirim döngüsü eklemeden olabilecek en fazla hassasiyeti yakalayacağımı düşünüyorum.
Yine de şunu ekleyeyim, düğmelere basıp elle ayar yapmak 2-3 saniyemi alıyor, şikayetçi değilim.
Sonucu burada paylaşırım, bakalım ne olacak...
73,
Çağlar