Gönderen Konu: 1:1 Choke Balun  (Okunma sayısı 240 defa)

Çevrimdışı TA7AOF

1:1 Choke Balun
« : 12 Nisan 2025, 17:04:37 »
Merhaba,

Bir süredir balunlarla ilgileniyorum ve bu süreçte farklı toroid tipleriyle birçok deneme yaptım. Son olarak 1:1 choke (şok) balun yapımını tamamladım. Bu projede edindiğim bilgi ve destekler için TA7OZX Özkan Hocama ve değerli dostum TA7EK Emre’ye teşekkür ederim.

Balunu yaparken FT240-43 toroid ve RG316 koaksiyel kablo kullandım. Kutu olarak ise Altınkaya SE-206 (IP67 contalı) modeli tercih ettim. 17 tur olarak sardım; yapılan testlerde, geniş frekans aralığında 17 turun daha sağlıklı çalıştığını gözlemledim. Yapım süreci hem keyifli hem de oldukça öğretici oldu. Yapmak isteyenlere destek olmak isterim. İlk denemelerde biraz zorlayıcı olabilir, ancak kendi yaptığınız bir balunu kullanmanın keyfi gerçekten bambaşka.

RG316 kablo biraz maliyetli, isterseniz RG58 ile de yapılabilir. Maliyeti düşürmek için daha uygun fiyatlı buat kutuları da kullanılabilir, ancak bu kombinasyonla oldukça kaliteli bir balun elde etmiş oluyorsunuz. SE-206 modeli kutuya toroid’i sığdırmak biraz zorlayıcı olabiliyor, özellikle kablo da sert olunca biraz uğraştırıyor. Daha büyük bir kutu tercih ederseniz montaj süreci daha rahat olacaktır.

Sevgilerimle,
73!

Çevrimdışı TA1W

Ynt: 1:1 Choke Balun
« Yanıtla #1 : 15 Nisan 2025, 16:42:52 »
Değerli kardeşim,
Böyle faydalı bilgiler paylaşılması beni gerçekten sevindiriyor, görünen o ki ülkemizde amatörlük siz ve sizin gibi değerli genç amatörlerin varlığıyla daha güzel yerlere gelecek.
''Çalışmanın kölesi olmayan başarının efendisi olamaz''  Balzac
Sağlıcakla...
PK. 1
34711 Kadıköy/İst.
aykutarli@hotmail.com
0532-2002377