Gönderen Konu: Olta kamışından anten.  (Okunma sayısı 57412 defa)

Çevrimdışı TA2VO

Olta kamışından anten.
« : 04 Şubat 2009, 01:05:49 »
Olta Kamışından Anten:

Bu anteni internette okuduğum birkaç yazı üzerine yapmaya karar vermiştim. Yazıları yazanlar genelde antenin performansından oldukça memnunlardı, tek problem fırtınalı havalarda kamışın kırılması olarak görünüyordu. Bu da malzemenin ucuz olması nedeniyle fazla problem doğurmuyordu. Tabiki vertikal antenlerin genel özellikleri bu anten içinde geçerli ama yapımının kolay ve ucuz olması artı yer problemi olmaması dezavantajlarını ortadan kaldırıyor.

Yapımına gelince: Bizler için en büyük problem elektronik piyasasında yeterli malzeme olmaması. Malzeme satıcılarında doğru dürüst toroid malzeme yok olanların da satıcılar dahil ne olduğunu kimse bilmiyor. Hal böyle olunca en büyük problem UNUN’ın nüvesi oldu. Doğru malzemeyi bulamayınca, uygun ölçülerde bulabildiğim  bir kaç toroidi aldım. Bunlar; çapları 2 ila 6 cm arasında ve farklı renkte idiler. Uygun olanı seçebilmek için hepsine teker teker 1:1 BALUN sarıp 1.5-30 MHz. arasındaki her frekansta ölçüm yaptım. Bu ölçümlere göre 3.5 cm . çapında pembe renkli olanını seçtim. Bu toroidin üzerine 1:9 UNUN’ı sardım ve benzer yöntemle tekrar test ettim. Her şey tamam olunca TA2ND Deniz’in yardımı ile balkonda antenin yapımına başladık. 8 metrelik olta kamışının yaklaşık 7.5 metrelik kısmına 13-14 metre 1mm2 kesitli izoleli kabloyu eşit aralıklarla sardık ve UNUN’ı bağladık. Anteni yandaki binaları da göz önüne alarak yere 45O açı ile balkondan dışarı uzattık. Özellikle 20 ve 40 metrede olmak üzere amatör bandlardaki swr ölçümünü yaparak olta kamışının üzerine sardığımız kabloyu parça parça kısalttık. Sonuçta tahmini olarak 2.5-3 metre kısalttıktan sonra swr 20 ve 40 metrede 1.5-2 civarına geldi. Bu arada kamışın kablo sarılı kısmı yaklaşık 6-6.5 metreye indi. Antenin bu şekilde yeterli olduğuna karar verip yerine monte ettik. Resimden de görülebileceği gibi mast balkonda olmasına rağmen antenin alt ucu çatıyı 1.5-2 metre geçti. Şimdilik performansından çok memnunum. Avrupa haricinde Avustralya, Japonya, ABD, Kanada, Brezilya Kolombiya ve Afrika gibi pek çok yerle SSB konuştum, raporlarımda iyi. 80 metreden 10 metreye kadar bütün bandlarda tunerle gayet iyi tune oluyor.

Toroid nüvenin ölçülmesi: Şekildeki gibi devreyi hazırlayıp 1.5-30 MHz. arasında düşük güç ile swr ölçümünü yaptım. Bazı toroidlerle yaptığım ölçümlerde swr bazı frekanslarda yüksek çıktı, böyle olanları eledim. En uygunu pembe renkli olanı çıktı onu kullandım.

Not: İstanbul’da bazı toptancılarda olta kamışının 10 metre olanları satılıyor . Google’da “1000 cm göl kamışı” diye aratırsanız bulabilirsiniz. Belki 80 metre için daha iyi olur. Bu arada kesinlikle karbon fiber olanları kullanmayın.

Yapacaklara kolay gelsin. 73’s.

Osman KIRATLI TA2VO
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2VO

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #1 : 04 Şubat 2009, 01:07:04 »
Devam
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2VO

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #2 : 04 Şubat 2009, 01:08:11 »
Devam
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2VO

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #3 : 04 Şubat 2009, 01:09:45 »
Devam
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA2M

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #4 : 04 Şubat 2009, 21:04:04 »
Osman bey merhaba,

Balık Oltası anten bilgileri için teşekkür ederim.

Yaklaşık 5 aydan bu yana kullandığım bu anten tipi için edindiğim tecrübelerimi eklemek istiyorum.

Yaptığım anten 8mt Fiber göl kamışı üzerine 7mt'lik bölüme sarılı 13.5mt uzunluğunda 1,5mm kesitli çok damarlı iletken telden oluşmakta olup besleme noktasında 1:9 UNUN  ve akabinde 1:1 şok balun bağlıdır.

ilk etapta 1:9 unun ile topraklama ve şok balun olmaksızın yaptığım çalışmada TVI ve istasyon bölgesinde yüksek miktarda RF tesbit ettim. Akabinde 1:9 UNUN'un toprak ucunu 15mt topraklama kablosu (6mm kesitli çok damarlı tel) ile bahçeye çaktığım 1mt uzunluğunda bakır çubuğa bağladım. TVI bir miktar azaldı ancak halen etkili olarak devam ediyordu.

Sonrasında 6.5mt uzunluğunda RG-58 kabloyu 75mm çapında plastik boru üzerine sararak oluşturduğum 1:1 şok balunu 1:9unun ile anten kablosu arasına bağladım. TVI neredeyse yok denecek seviyeye düştü.

Anten radial ihtiva etmediğinden dolayı dinleme düşük kalıyor ve gürültü oranı oldukça yüksekti.
Dinlemeyi iyileştirmek maksadıyla 1:9 UNUN'un ground noktasından 80,40,20,15,10mt bantları için 2 şer adet 1/4 lambda radial ilave ettim. (Anten 2 katlı evin çatısında bulunuyor). 80 ve 40mt radiallerinin bir kısmını 50mm çapında plastik boruya sararak fiziksel boyu kısaltmak zorunda kaldım.

Orijinal tasarımda yaptığım bu değişiklikler sonucunda şu an kısıtlı alana kurulabilecek güzel bir antene sahip olduğumu söyleyebilirim. Anten şu an manuel tuner ile 80mt-6mt arası tüm bandlarda kullanılabiliyor.

Anten yapı olarak vertical çalıştığından dolayı ışıma açısı oldukça düşük. Bu sebeple yakın mesafe görüşmeleri (500km yarıçap) çok zor zaman zaman imkansız halde. Tahminimce Skip zone yaklaşık 1500Km. Bu mesafeyi aştığında ise mükemmel raporlar alıyorum.

5 aylık süreçte bu güne kadar aralarında VK,VR,CU,K,FR,7Q,9J,YB,YV,7L,TS gibi benim için ilginç olan istasyonlarında bulunduğu 956 QSO yaptım.

Propagasyonun son derece düşük hatta 15-12-10mt bandlarının tamamen ölü olduğu bu günlerde bana göre böyle bir antenle mükemmel bir sonuç.

Anten kuracak yeri sınırlı olan her arkadaşıma , hatta yeri olsa bile deneyim kazanmak isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2VO

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #5 : 04 Şubat 2009, 21:26:46 »
Mustafa Bey merhabalar.

Antenden memnun olduğunuza sevindim. Bir kaç şey sormak istiyorum; anteni ilk yaptığınızda ve son halinde tuner kullanmadan direkt olarak swr'sini ölçtünüzmü ? Bir ikinciside sizin anten son hali ile sanki 1/4 dalga vertikal antene dönüşmüş gibi farklı bir balun-unun la denedinizmi acaba? Farklı bir sonuç çıktımı? 73's.

Osman KIRATLI
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA7IV

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #6 : 04 Şubat 2009, 22:08:49 »
Bu tür anten sisteminde swr metre kullanarak testler yapıyorsanız, kullandığınız 1/9 empedans transformatörünü devreden çıkardığınızda da 0-30 MHz arasında bir çok frekansta empedansın "az-çok" uygunlaşabileceğini göreceksiniz..Keramet 1/9 transformatörde değil..Keramet anten tunerde...CUAGN ;-)
TA7IV,Mehmet Mete

Çevrimdışı TA2M

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #7 : 04 Şubat 2009, 22:23:10 »
Osman bey merhaba,

Antenin her aşamasında SWR ölçümü yaptım , Ancak sizin yaptığınız gibi anten boyunu keserek SWR ayarı yapmadım. Şu an adresini hatırlayamadığım bir sitede , bu antenin normal şartlarda Tunersiz kullanılamayacağını , hiç bir amatör frekansta kabul edilebilir SWR değeri elde edilemeyeceğini okudum.
Benim antenimde bu doğrultuda çalışıyor.

Şu an sadece 15mt bandında SWR 1.3 değerinde , birde 10mt bandının FM bölümünde (29.0-29.7 Mhz) 1.5 swr elde ediyorum.

Radial eklemeden önce özellikle WARC bandlarında tune sorunu yaşıyordum. Anten tune edilen frekansta çok kritik bir değerde ve dar bantlı olarak çalışıyordu.

Şu an 80mt ve yukarısı tüm HF bandlarında kolaylıkla tune edilebiliyor. Band genişliğide oldukça iyi. En kritik olan 80mt'de dahi 100Khz civarı bir band genişliği elde ediliyor.

Evet haklısınız , benim anten Radial ilavesi sonrası Ground Plane'e dönüştü. Radialllerden netice alamasaydın Counterpoise yapmayı düşünüyordum.

Bu antenin orijinalinde anten toprak seviyesinden 1mt yüksekte çalıştırılıyor. O nedenle Radial ihtiyacı olmadığını düşünüyorum. Ancak benim montajım toprak seviyesinden 12-13mt yüksekte olduğundan dolayı Antenin yayılım paterni bozuluyor.

Bu düşünce doğrultusunda eklediğim radialler şimdilik beni tatmin edecek neticeler veriyor.

Farklı bir balun ile denemedim. Toroid temin edebilirsem ileriki günlerde yapmayı planladığım uğraşlardan birisi de o olacak.

73 de Mustafa AYDIN
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2M

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #8 : 04 Şubat 2009, 22:33:31 »
Antenle yaptığım bir amerika QSO'sunun ekran görüntüsü

Görüntü KK3Q tarafından gönderilmiştir.

73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA1DX

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #9 : 05 Şubat 2009, 18:30:29 »
Merhaba,

Bilgi paylaşımları için çok teşekkürler..

Bende en üst katta oturuyorum, Çatıya antenlerimi koymadan evvel, (anlaşılan her amatör gibi) bende balkondan balık oltası ile çalıştım. ancak estetik olmadığı için sadece geceleri açıp kullandım.

Ben sizler gibi anten kablosunu oltaya sarmadım. Çünkü oluşan ağırlık, oltayı çok eğiyor.  Yaklaşık 2x7 metrelik bir dik dipol anten için taşıyıcı olarak kullandım, Yani 10 metrelik oltanın üst ucu, üst dipol parçasını taşıyordu, Dipol antenimi, hafif olması için 0,50 mm2 kesitli çoklu kablodan yaptım. iki dipol parçasını RG 58 kablonun canlı ve ekran uçlarına  doğrudan bağladım. Bu bağlantı noktasını, oltaya da sabitledim, ki oluşan ağırlık oltanın üst ucunu çok eğmesin.  4-5 metre gibi bir kablo parçası da (alt dipolun artan kısmı)  benim bulunduğum kattan alta doğru sarkıyordu. Cihazımın otomatik anten tüneri ile 3,5-28 MHz bandlarında sorunsuz ve TVI olmadan ( en azından şikayet gelmedi)  her bandda çalıştım. Tek sıkıntım, dijital modda çalışırken, PC'den, özellikle ekrandan çok QRM aldım, çünkü anten ile PC arası 2-3 metreden fazla değildi. Çalışmak istediğim banddaki noktasal QRM'leri, monitörün ekran çözünürlüğünü değiştirerek kaydırıyordum. bu şekilde 6 ay kadar kullandım, birçok yarışmaya girdim.

Küçük bir not: Rüzgarlı havalarda, rüzgara bağlı olarak oynayan sürekli SWR değişimini de burada belirtmeliyim.

Selamlar,
Atila, TA1DX

Çevrimdışı TA3GO

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #10 : 07 Şubat 2009, 16:21:20 »
-KONU DIŞI-

Merhaba,
Yukarıda TA2EY, Mustafa Abinin yayımladığı resime bakarken,
loga kayıtlı bir çağrı işareti dikkatimi çekti,
DJ2PJ, Bu çağrı işareti bana çok tanıdık geldi,
hemen sonra elimdeki, ciltlenmiş şekilde sayı 4 ve 18 leri içeren
TRAC mecmualarında sıkça gördüğüm bir çağrı işareti olduğunu hatırladım.
O yılların TRAC dergilerinde yabancı amatörlerin istasyon fotoğraflarının
altında çoğunlukla "TNX DJ2PJ" yazıyor. Herhalde bu resimleri TRAC'a gönderiyordu o zaman.
TRAC Dergisi Editörleri'de resimlerin altında kendisine teşekkür etmişler.
Bu amatörü araştırdığımda;
DJ2PJ HADI (Hans Dieter Teichmann)

Benim yaşımın tam 2 katı kadar bir süredir (55 yıl)
lisanslı ve aktif bir
radyo amatörü olduğunu öğrendim.
Güzel ve aktif bir web sayfası var,

http://www.dj2pj.de/hadi.htm

Konuyu böldüğüm için özür dilerim,
İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA2M

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #11 : 24 Şubat 2009, 00:46:51 »
Bu akşam Balık Oltasına yakalananlar ! (30mt'yi boş bırakmamanızı öneririm)
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2VO

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #12 : 25 Şubat 2009, 00:28:58 »
Süper.
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #13 : 25 Aralık 2009, 14:25:45 »
1:9 unun sarımı hakkında bir bilgi verirmisiniz..
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2M

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #14 : 25 Aralık 2009, 19:21:13 »
Murat bey,
Balun ve anten hakkında detaylı bilgiyi http://www.tacallbook.org/~ta1cd/anten/lw.htm  adresinden alabilirsiniz.
 
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2VW



    TA Callbook kaydı

    Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • *****
  • İleti: 1451
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #15 : 17 Ekim 2012, 23:58:06 »
aynı anteni tunerle bende kullanıyorum ölçüler aşağı yukarı aynı dipol antende alamadığım sonuçları bu balık oltası anten den aldım çatıdan 70 cm yukarıda topraklama yapmadım ancak rg213 ün şasesini anten direği ile güzel bir şekilde temasını sağladım eskiden rf sızıntısı yapardı şimdi o da kesildi . tuner vasıtasıyla 80-40-20 metre bantlarında mükemmel çallıştığını söyleyebilirim yalnız aşırı derecede statik elektriğe maruz kalıyor bu hava koşullarında en iyisi konnektörlerinizi mutlaka cihaz veya tunerden temasını kesin derim derim.

Çevrimdışı TA2ANL

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #16 : 19 Ekim 2012, 16:30:18 »
Osman Bey,
Merhaba. Carbon Fiber kamışı kesinlikle kullanmayın diye belirtmişsiniz? Ne gibi bir sakıncası var, bahsebilirmisiniz?
Selamlar,
Tolga ANIL

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #17 : 19 Ekim 2012, 21:51:20 »
Tolga Selam ,

İçinde karbon olan malzeme anten için uygun olmaz .
Malum karbon rezistif bir yük.

Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2ANL

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #18 : 19 Ekim 2012, 22:05:12 »
Emin bey,
Merhaba. Benim aldigim kamis %50 karbon cikti. Kullanmayayim simdi, nedersin?
Selamlar,
Tolga

Çevrimdışı TA2VO

Ynt: Olta kamışından anten.
« Yanıtla #19 : 20 Ekim 2012, 09:52:59 »
Tolga selamlar,

Karbon takviyeli olan kamışları kullanmamakta fayda var. 73.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com