Gönderen Konu: Masa mikrofonlarını kaldırdım.  (Okunma sayısı 26849 defa)

Çevrimdışı TA6P

Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« : 22 Mayıs 2011, 14:39:08 »
Hepinizin bildiği üzere uzun soluklu çalışmalarda masa mikrofonu olmazsa olmazlar arasında sayılabilir.Ancak bazı cihazlar kondansör mikrofon bazıları dinamik mikrofon kullanmaktadırlar.Bu da beraberinde bir empedans ve besleme sorunu getirmektedir.Ben kenwood ve icom cihazları kullanmaktayım.
Uzun süredir empedansları yaklaşık 600 ohm civarında olan dinamik  ve 2.2 kiloohm civarında olan kondanser mikrofonları istediğim cihazda kullanabilirmiyim diye araştırmakta idim.Üstelik oğlumun üniversite yıllarında derslerine çalışsın müzikle uğraşmasın diye el koyduğum mikrofonları   hatırlayıpta bulunca araştırmalarıma hız verdim.Hoş o okulu bitirip mesleğe atılınca daha iyilerini almıştı ya neyse.Sonuçta W2IHY çağrı işaretli amerikalı amatörün yaptığı bir devre ile sorunumu halledebileceğimi düşündüm.Üstelik  pek  fazla bir devre elemanı da gerektirmiyordu.Devreyi yaptıktan sonra sıra oğlumdan yardım istemeye geldi.Bana basit hesaplı bir preamp ve eq gerekiyordu.Zira cihazlarımızdaki comp. yeterli  idi.Web yardımı ile bir ikinci el  presonus digitube  bulundu.Sonuç,bana göre mükemmel bir audiotechnica mikrofonla  ilk denemelerimi yaptım.HF de görüştüğüm arkadaşlardan oldukça iyi raporlar aldım.Üstelik mikrofonun içine girmem gerekmiyordu.En kısa sürede dinamik mikrofonlar ile de deneme yapmayı hedefliyorum.İlgi duyan Arkadaşlar için site adresi http://www.w2ihy.com/ibox.asp olup buradan indireceğiniz operating manual de gerekli şema ve  açıklamalar mevcuttur.işin en ilginç yanı ise PTT için eller serbest kalıyor.Bir ayak pedalı sayesinde iki el de serbest .Bu sayede  bilgisayara loglar rahatlıkla girilebiliyor.Ben ayak pedalını lineerde kullanacağım diyenler olabilir.çeşitli  bilgisayar oyun konsolları için çiftli pedal sistemleri  artık hurdacılara bile düştü.Herkese selam ve saygılar..
Not:ibox çıkışı için iki ayrı kablo  seti yaptım.Her bir set için bir adet 5li erkek bir adet de 8li erkek mikrofon jackı ve üç canlı bir şase kablo gerekli.Kenwood için bir seti icom için diğer seti kullanıyorum.Yapmayı düşünen arkadaşlara başarılar dilerim.





     TA6P
  Ali Zümrüt
    SAMSUN

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #1 : 22 Mayıs 2011, 14:40:26 »
user manualden alıntılar

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #2 : 22 Mayıs 2011, 14:42:24 »
user manualde  bahsi geçen trafo 1:1 600 ohm empedanslı ufak bir trafodur.

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #3 : 22 Mayıs 2011, 14:48:08 »
yapım aşamaları

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #4 : 22 Mayıs 2011, 14:49:37 »
Kutulanmış hali.

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #5 : 22 Mayıs 2011, 14:50:41 »
Diğer resimler...

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #6 : 22 Mayıs 2011, 14:52:22 »
resimlerin devamı..

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #7 : 22 Mayıs 2011, 15:01:50 »
TC1919ATA çalışmasında TA dan ve yurtdışından çok olumlu modülasyon raporları aldım.Bu sistemi ic-756 pro ve kenwood ts-850s de sorunsuzca kullandım.Ayrıca ic-910H da da denenmiştir .Ancak kazanç olağanüstü fazla geldiğinden cihaz üzerindeki kazanç ayarı  en kısık seviyede kullanılmıştır.
NOT:Yapacak arkadaşlara başarılar dilerim.Kullandığım sistemde audio technica AT-3035 kondenser mikrofon kullanılmıştır.Bu mikrofonun çalışması için 48 V. a ihtiyaç vardır.Bu voltaj preamp tan temin edilmiştir.Yapım aşamasında dikkatli olunması gerekmektedir.Olabilecek hasarlar deneyecek kişinin kendi sorumluluğunda olup mesuliyet kabul edilmez.


    TA6P
 Ali Zümrüt
 SAMSUN

Çevrimdışı TA3EM

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #8 : 22 Mayıs 2011, 19:10:27 »
Ali abi istasyonun maşallah çok tertipli ve düzenli dikkatimi çekti,dayanamadım iki satır yazayım dedim  allah nazardan saklasın.TA3EM.Şeyhmus

Çevrimdışı TA2DX

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #9 : 22 Mayıs 2011, 22:38:25 »
Ali abi

Çok güzel bir çalışma olmuş gerçekten modülasyon çok harika, HF görüşmelerinde farkı hemen fark ediliyor.

Saygılar TA2AGO

Çevrimdışı TA3DJ

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #10 : 23 Mayıs 2011, 13:49:37 »
Hocam sistem super olmuş, elinize sağlık. Amatör radyo odanız, dizaynınız ve ekipmanlarınızda çok şık. Sağlıkla kullanmanızı temenni ederim.
( TC1919ATA çalışmanızdan dolayı sizi ve arkadaşlarınızı tebrik ederim.)

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #11 : 23 Mayıs 2011, 19:22:09 »
Güzel dilek temenni ve görüşlerde bulunan tüm amatör arkadaşlarıma ve kardeşlerime sonsuz teşekkürler ve saygılar.

    TA6P
Ali Zümrüt

Çevrimdışı TA4SO

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #12 : 23 Mayıs 2011, 22:31:52 »
Değerli üstadım çok güzel bir çalışma gerçekleştirmişsiniz öncelikle tebrik ederim.

Benimde şu an benzer bir sorunum var. Elimde şu an sadece YAESU FT-857 cihaz var ve bir süre daha sadece bu cihazı kullanacağım.
Fakat sadece cihazın mike'ı ile görüşme yapmak bir süre sonra yorucu ve rahatsız oluyor. Yaesunun masa mikrofonları mevcut fakat oldukça maliyetli.
Gittigidiyor v.b. pek çok sitede çok uygun fiyata kaliteli condenser ve dinamik masa mikrofonları bulunabiliyor. Bu mikrofonlardan biriyle sizin proje benzeri bir uygulama yapabilirsem çok işimi görecek. Bu yüzden ilgiyle yazdıklarınızı okudum.

Tekrar tebrikler, selamlar, 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA6FT

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #13 : 25 Mayıs 2011, 20:17:28 »
Ali abi,ellerine sağlık.Güzel bir çalışma olmuş.Devreyi inceledim.çok güzel bir şekilde rf filtrelemesi yapılmış,rfc şoklar kullanılmış.gnd her iki uç için dengelenmiş1:1 empedans trfsu ile giriş-çıkış yalıtımı ve empedans dengelemesi yapılmış.ayrıca af filtrelemeside mevcut.güzel bir preamp ile mükemmel bir kullanım.devreyi dizayn eden arkadaş herşeyi düşünmüş çok güzel.paylaştığın için çok teşekkürler Ali abi..73,,

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #14 : 27 Mayıs 2011, 10:06:04 »
Daha önce  dinamik mikrofonlarla da test yapıp sonucunu paylaşacağımı belirtmiştim.Bu hafta içerisinde yutiçindeki amatör arkadaşlarla yaptığım görüşmelerde dinamik mikrofon kullandım.Sonuçlar olumlu ve de  gayet güzel.

   TA6P
Ali Zümrüt

Çevrimdışı TA1DX

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #15 : 28 Mayıs 2011, 10:21:19 »
Merhaba Ali Bey, Çok güzel bir çalışma, tebrikler, sorum şu, En üst katta oturup antenlere de yakın olunca, benim istasyonumda bu tip devreler RF kapıyor. Ne kadar izole edersem edeyim, varlığını hissedebiliyorum. Sizin antenleriniz ne kadar uzakta? RF kaçağı sıkıntısı yaşamıyorsunuz sanırım??

Görüşmek üzere, selamlar, Atila

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #16 : 28 Mayıs 2011, 12:08:27 »
Atila bey,
Öncelikle Samsundan merhaba.Ben binanın 3. katında oturuyorum.Üzerimde bir kat ile birkat yüksekliğine eşdeğer çatı boşluğu var.VHf UHF ve bazı antenlerim çatıdaki 6m yükseklikteki aselsan direkler üzerinde..Bu sistemi VHF de test ettim(ic-910H ile).Röle üzerinden görüştüğüm arkadaşlar kazancın çok olduğunu söylediler.Kazancı bayağı kısarak problemsiz görüşmeler yaptım.Ancak asıl denemelerimi binanın başka bir köşesinde boşlukta asılı 40m. delta loop antenle yaptım.aynı anteni antentuner ile 20 m de de kullanarak TC1919ATA çalışmasında binlerce QSO yaptık.Şükürler olsun hiçbir problem yaşanmadı.Bu görüşmede dünyadan birçok amatör mikrofon sistemini sordu.Zannederim modülasyon oldukça güçlü.Üstadım size daha da ilginç birşey söyleyeyim;Giriş ile çıkışın birbiri ile irtibatını sadece 1:1  600 ohm trafo sağlamakta.Dolayısı ile  kullanılacak jack ların bu izolasyonu bozmaması için plastik kutu kullandım.Buna rağmen herhangi problem yaşamadım.
   Cihazın yapımından sonra kutu konusunda  oldukça karasızdım.Zannediyorum projenin asıl sahibi belli bir ücret karşılığında  bu cihazı kit veya yapılmış halde satmakta.Önce demonte almayı düşündüm.kutu metalmi yoksa değilmi idi?Keza trafo konusunda modemlerden çıkan trafoları kullanmada çekincelerim vardı.Sonuçta böyle bir trafonun istanbulda ersin elektronikte 2 dolar civarında  olduğunu öğrendiğimde vazgeçtim.Önce potans olarak 10Kohm kullandığımda ayar yemedi.Potansı 100Kohm yapıp  devredeki 200 ohm direnci kısa devre yapınca işlem tamam oldu.
        Ayar işlemini şöyle yaptım.Mandala bastığımda çıkıştaki wattmetrenin 0'da  olması sağlanıncaya kadar potansla ayar yaptım.Bu durumda yaptığım konuşmalarda hafif şiddetteki konuşmalarda bile wattmetrenin 100 wattı gösterdiğine şahit oldum.(Bendeki sistemde bu durum potans tam ortada iken sağlandı)
       Değerli kardeşim,Acizane görüşüm şudur ki  sistemin trafo ile izole edilmesi ve bobin ve sığalarla filtre edilmesi rf kaçaklarını çok iyi engellemiş.Durumu elimden geldiği kadar açıklamaya çalıştım.Eğer bulabilirsem(Tabii ikinci el)Presonus single mic preamp ile aynı sistemi buradaki dostlara yapıp deneyeceğim.Bu vesile ile size ve bölgenizdeki    tanıdık dost amatör arkadaşlara selam ve saygılar sunarım.               

Çevrimdışı TA1DX

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #17 : 30 Mayıs 2011, 08:35:45 »
Merhaba Ali Bey, Nazik cevabınız için çok teşekkürler..  Benim istasyonumda maalesef RF alan şiddeti çok yüksek, Bu nedenle çok sıkıntı yaşıyorum.  Benim tavsiyem her devreyi metal kutu içerisinde bulundurmanız.. Kolay gelsin, Başarılar..

İstanbul'dan Sevgiler..
Atila

Çevrimdışı TA2VW



    TA Callbook kaydı

    Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • *****
  • İleti: 1451
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #18 : 03 Şubat 2014, 00:17:39 »
Ali bey elinize sağlık paylaşım için teşekkürler

Çevrimdışı TA6P

Ynt: Masa mikrofonlarını kaldırdım.
« Yanıtla #19 : 03 Şubat 2014, 16:36:39 »
Hayati bey merhaba,amacım bu konuda farkındalık yaratmaktı.Başarabildiğimi düşünüyorum.Güzel ülkemizde birçok amatör kardeşimiz benzer sistemleri yapıp başarı ile kullanıyorlar.İyi dilekleriniz için çok çok teşekkür ederim.


       TA6P
  Ali Zümrüt
  SAMSUN