Gönderen Konu: Telsiz test araçları "tips tricks"  (Okunma sayısı 216696 defa)

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #80 : 30 Ağustos 2013, 13:46:36 »
Hocam ellerine sağlık şemayı arşivime kayıt yaptım teşekkürler.

Çevrimdışı TB6BHK

audio ses katı hatıraları
« Yanıtla #81 : 08 Eylül 2013, 11:41:16 »
İşitme özürlüler için "ses katı kişiye özeldir" cümlesine ben de inananlardan oluyorum galiba. Bir gün AC187 AC188 transistorlarından oluşan ses amplifikatör devreleri yayınlıyorum. Transistorların devrinin geçtiğinini farkında değilim. Amma nostalji! ifadeli cevaplar okuyorum. Oysa AC serili germanyum transistörlerinin ses devrelerinde çok başarılı bir geçmişleri var.
Bir zamanlar işportada Çin veya Japon malı 3 voltluk uzun ve orta dalga yayınları alabilen ufak el radyoları satılırdı. Ses katlarında AC187 ve benzer transistor kullanılırdı. Aniden radyoların ses kaliteleri düştü. Radyoların içine baktığımda AC serili transistorlar kalkmış, yerine BC serileri konmuştu. BC serileri ufak v oltajlarda germanyum transistörlerinden daha başarılı değillerdi. Gelelim yüksek voltajlara Durum nasıl. 

Çevrimdışı TB6BHK

ses devrelerinde incelikler
« Yanıtla #82 : 08 Eylül 2013, 12:20:30 »
Çok özür, yazı hataen elimde olmayarak kayda geçti devam ediyorum.
Bazı gitar çalıcıları özellikle gitar içine koymak maksadıyla AC187 serili transistor ile yapılmış amplifikatör devreleri arıyorlar. Şu anki entegre bolluğunda neden AC188 aranır. Demek ki gitarcıların bir bildiği var.

Şahsi İşitme cihaz çalışmalarım olur. Ne hikmettir Ebay da bizlere katılmış, bizim yaptığımıza benzer devrelerin kitini üretmiş, TDA2822 çipini direkt kullanmış veya önüne bir transistor koymuş?, pek anlaşılmıyor, kulaklık mı aynen bizim uyguladığımız gibi, tekli walkman kulaklığı. Kit 9-10 dolar. Hani "buyur bir de burdam yak" derler ya. Şu işi ben yapacak olsam, milletin kulağını sağır ediyorsun diye mahkemelik olurum.

İşitme cihazımın bir aşamasını ağır işitme kayıplı bir tanıdığıma takdim ediyorum. Cihaz iyi olsa da seslerde bir arka fon uğuldaması hatası mevcut. İşitme kayıplı çok güzel dedi ise de akşam arka fon gürültüsünü kaldırmayı becerebiliyorum. Ertesi gün bu yeni cihazı kucağında bir bebek tutan özürsüz birine takdim ediyorum.  Ne iştir diyor, hayret! bebeğin karnındaki gurultuları duyuyorum. Derken işitme kayıplı tanıdık geliyor. Bu defa aynı cihazı  ona takdim ediyorum. Dünkü cihaz daha iyiydi diyor!!.
Kişiye özellik!!      sağlıcakla       husnu66tr@yahoo.com

73!   Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

Malzeme kutumdaki 2SA datasheetleri
« Yanıtla #83 : 25 Eylül 2013, 16:17:05 »
Değerli arkadaşlar
Amatörlerin bazıları  transistor.. gibi elektronik eleman kullanır. Ben de malzeme kutumdaki 2SA  serili transistorların datasheetlerini  frontpage dosyasına işledim ve sizlere takdim ediyorum. Göz gezdirmek faydalı olabilir. 
Bu arada bazı minyatür transistorlar da var ki henüz onlara bakmadım.

http://www.geocities.ws/husnu66tr/2SA-tra-cetveli.htm       Sağlıcakla

73!              Hüsnü Köktürk     husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

BC serisi transistor datasheet
« Yanıtla #84 : 01 Ekim 2013, 17:16:16 »
Değerli arkadaşlar
Bu yazıda transistor kutularım içindeki  BC serisi transistorların datasheetlerini  ihtiva eden bir frontpage dosyası adresi veriyorum. Bende bulunmayan transistorları cetvele koymadım. Koysaydım saten kopya bir eleman olacaktı. Sizlere yararlı olabilir ümidiyle bu cetvel hazırlandı.


http://www.geocities.ws/husnu66tr/BC-tra-cetveli.htm
73!    Hüsnü Köktürk      husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #85 : 01 Ekim 2013, 19:46:09 »
Hocam cetvel için çok teşekkürler.

Çevrimdışı TB6BHK

Fet transistor datasheet cetveli
« Yanıtla #86 : 02 Ekim 2013, 15:50:34 »
İlginizden Dolayı memnun oldum  Osman Zorbaz  TB6BOZ
 Geçenlerde BF245 ten bahsediyordunuz. Birisi Bazı fetlerin datasheetlerini yapmış. Adresini buraya yazayım. PDF  dosyasını kopyala.
İleride benim 3 wattlık el yapısı 145 liğin modulasyon durumunu  da belirtebilirseniz, sayenizde benim cihaz tarihteki yerini alır. Sağlıcakla

http://www.radiomods.co.nz/transistors/fettransistors.html
73!   Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #87 : 02 Ekim 2013, 22:44:36 »
    Tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim saygılarımla.
Aydın'dan 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TB6BHK

RDA 1486 HAKKINDA
« Yanıtla #88 : 04 Ekim 2013, 17:14:51 »
Merhabalar Coşkun Sirek bey
ilginizden memnun oldum. Hani devrelere ilgi gösterilmez' se yapıcının şevki kaçar. Benim devre malum kristal osilatorlu 145 MHz 3 watt el, masa telsizi. Benim için değeri  transistörlerle 3 watt alabilmek, ve daha ötesi modulator devresinin biraz özel oluşu. Elbette devre eski sistem. Kişi ancak gücünün yettiğini yapar. Bu devre bana kristal frekansında hayli yüksek miktarda oynama yapıyor kanaatini uyandırdı. İhtimal Kristalli Forty' cilerin işine yarayabilir.
Size gelince, siz haklı olarak  zor olsa da daha modern yolu tercih ettiniz, PLL türü frekans sistemleri,..  Bizim yaşımız hayli fazla bu işler için pek uygun değil sanırım.
Sizin  RDA 1846 ne alemde acaba ?
Yıllar önce kızım yüksek okulda okurken tatil dönüşünde yurtta yeri kapatılan Aydınlı bir kız öğrencimiz bikaç gün bizde kızımla beraber kalmıştı. Kızcağız Aydına gidince Yozgata giden bir kamyon şoförüne  bir kasa  Aydın  meyvaları teslim etmişti. O zamanın imkanlarıyla şoför bizi buldu ve meyveleri teslim etti. Kızcağız gördüğü iyiliği unutmamıştı
Sadece Modulator devresini yeniden çizip buraya koymayı düşünüyorum
73!    Hüsnü Köktürk     husnu66tr@yahoo.com 

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #89 : 04 Ekim 2013, 22:18:24 »
   Hüsnü amca hayırlı akşamlar RDA 1846 yı ben değil bir arkadaşıma onun dediği gibi Çin işkencesi yaparak yapmasını istemiştim.
Aşağıda linkini verdiğim RDA 1846 çalışmaktadır.
http://youtu.be/wAkqy3iXn10 Aydın'dan 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA4EM

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #90 : 04 Ekim 2013, 23:32:45 »
Sayın üstadım Hüsnü bey,
Tecrübelerinizden ve bilgilerinizden istifade ediyoruz.Çok teşekkür ederim.Bundan çok yıllar önce,gençliğimizde gerek TRAC dergilerindeki devrelerinizden, bilgilerinizden  gerekse kitaplarınızdan hep faydalandık ve şemalarınızla büyüdük.Bu vesileyle saygılarımı iletirim.Ekrem ÇİÇEK TA4EM-Isparta
Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir
M.Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı TB6BHK

7 MHz SSB QRP kutlaması
« Yanıtla #91 : 06 Ekim 2013, 22:30:40 »

Ekre Çiçek Bey
İltifatlarınız için teşekkür ederim.  Yapıp bitirmiş olduğunuz 7 MHz  SSB QRP  TRANSCEİVER için sizi kutlarım. Sizin de RF  üzerinde hayli çalışmalarınız var. Tabii sizinkiler daha ölçülü hesaba kitaba uygun. Bilimsel. İspartada TRAC ı temsil ediyorsunuz.
Gördüğüm kadarıyla  oldukça mütevazisiniz.  Epey karışık işleri halletmişliğiniz var, ama  bütün bunları doğal karşılıyorsunuz, bir övünme aracı yapmıyorsunuz. Gerçekten az bulunur huylardan biri. Üniversite yillarımda benim de İspartalı yakın arkadaşlarım olmuştu.
Bağışla bir şeyi karıştırıyorum.  S.D.Ü sinde İsmi Ekrem Çiçek olan biri var.  Sizin adresiniz Tıp fakültesi olarak gözüküyor. Kusura bakmayınız,   sağlıcakla


Verimli vfo Kristal osilator
Değerli arkadaşlar.  Kristal kullanarak varyabl bir osilator yapmak istiyoruz. Malum kristaller fazla uzayıp fazla buruşan şeyler değiller. Kararlı osilator sınıfının birincileridirler. Ne yapalım da kristal frekansımız daha fazla kaysın.
 Gördüğüm kadarıyla düşük frekanslarda çalışan kristal kullanmakta fayda var. Diyelim ki 7MHz kristaliniz var. Bu kristal 10 kHz kayma yapıyor ve bu bize az geliyorsa 3500 kHz kristalle yapılmış bir devre 20 kHz kayacak. 1750 kHz kristal kullanmışsak kayma 40 kHz olacaktır. Kristal frekansı nekadar düşük alınırsa kayma katsayısı o kadar artacaktır.  Sağlıcakla
73    ! Hüsnü Köktürk       husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA4EM

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #92 : 07 Ekim 2013, 11:21:26 »
Sayın Hüsnü Bey,
İsim ve SDÜ.Tıp Fakültesi Doğrudur.Saygılarımla.Ekrem ÇİÇEK.
Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir
M.Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı TB6BHK

Ekrem Çiçek Beye
« Yanıtla #93 : 07 Ekim 2013, 16:36:56 »
Ekrem Çiçek Beye  (arkadaşlar alınmasınlar  teknik bilgidir.)
İlahi Ekrem Bey. Öğretim görevli resminize bakıyorum, Bitlik resminize bakıyorum, aynı resim değiller diye kuşkum olmuştur.
Trac da şimdi ismi hiç geçmeyen   Oruç BilgiçVeysel Güleryüz, isimlerini ve kendilerini hatırlıyorum. Arman Şapçı Bey galiba Amerikaya gitti. Bir yayına oyuncak bir iki nostajik devre şeması vermiş.   Sizi burada görmüşken Aklıma gelen teknik bir düşünceyi ifade edeyim.
Bi zamanlar optik ile uğraşmıştım. Mevla bize bir göz vermiş. Cismin ufacık , nohut kadar belki dahada ufak bir resmi  gözümüzün retinasına ters olarak , yani baş aşağıda olarak düşüyor. Yani karşımızdaki birbuçuk metrelik bir adam, bizim gözümüzde hem ters hem de yarım cm kare büyüklüğünde  olarak duruyor. Buraya kadar herşey optik. Göz merceği, retina denen ekran. Ama ondan sonrası, resmin tersten düze çevrilmesi, Yeniden gerçek boyuta erişmesi, beyin tarafından  yapılıyor. Optik ortam ortadan kalkıyor. Hiç bilmediğimiz bir teknoloji.

Öğretim görevlisi olmak şüphesiz iyi bir şey olmalı. Hem de teknik alanda.
Gönlüm isterdi ki her  yüksek kademe devlet yetkilisinin en az bir adet teknik danışmanı olsun. 
Sağlıcakla
73!          Hüsnü Köktürk       husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA4EM

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #94 : 07 Ekim 2013, 23:00:49 »
Hüsnü bey,
Bana da ilginç geldi,Konu hakkında fazla bir bilgi sahibi olmadığımdan belki detayına giremem ama dediğiniz gibi optik kısımdan sonrası sinirler aracılı beyin tarafından organize ediliyor.Beynin diğital bir santral gibi çalıştığını düşünüyorum.Tıpkı 0 ve 1 ikili matrixi gibi.Dünya daha diğital teknolojiyi çözmeden önce liselerde mantık dersleri vardı (P,Q kapıları ve/veya olasılıkları).Beynimiz bunları yapıyordu.Onun için insan beynini elektronikteki diğital teknolojiden esinlenerek diğital santrala benzettim.Ancak bugün bunun detayları (beynimizin  )henüz tam anlamıyla aydınlanmış değildir. Gizemli bir sır gibi.Malumunuz insanda doku hücreleri ölürken bir yandanda yenileri yapılıyor.Tek istisna beyin hücreleridir ve ölenin yerine yenisi yapılmıyor.Tersi olsaydı sanırım insanlar ölümsüz olurdu.Amatör arkadaşlarımız kusura bakmasın belki biraz konular dışına çıktık,affola.Saygılarımla.Ekrem ÇİÇEK
Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir
M.Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı TB6BHK

2SC serisi transistor datasheet "tips tricks"
« Yanıtla #95 : 09 Ekim 2013, 21:03:35 »
Değerli arkadaşlar.
Malzeme kutumdaki ve biraz da karşılaşmış olguğum 2SC.. serili ufak akım transistorlarının  datasheetlerini veriyorum. Çok hatalıdır bakmaya değmez olarak düşünülmemesini arzu ederim. Emek  ve dikkat isteyen bir iş. Katalogların hepsi dahi doğru  rakamları veremeyebiliyorlar. Güncelleme meselesi var olduğu için yazı adresi benim oyuncak site gösterildi.

http://www.geocities.ws/husnu66tr/2SC-tra-cetveli.htm

73!   Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

Alıcıda hoparlörün yeri, Alıcı dinleme usulleri
« Yanıtla #96 : 18 Ekim 2013, 19:02:00 »
Değerli arkadaşlar.
Mevcut bir alıcının sesini en iyi  şekilde nasıl duyabiliriz?. Son zamanlarda işiitme cihazı çalışmalarımda, şimdiye kadar duymadığım, bilmediğim bir konuyla karşılaştım. Konu şu idi.
Piyasada pazarlanan işitme cihazları karşıdaki şahısların konuşmalarını anlamada başarılı, ve fakat radyo ve televizyon seslerini anlamada, yakalamada o kadar başarılı değiller. Tabii bu benim fikrim,  yanlış olabilir, bu fikre sizler  inanmak zorunda değilsiniz.
 Bazı firmalar ürettikleri cihazlara  "televizyon modu" koymuşlar. Demek firmalar benim anlatmak istediğim konuya vakıflar. Konuştuğum az sayıdaki kişiler televizyon moduna da girseler televizyonu anlayamıyorlardı. (televizyonu anlayabilen sadece bir el yapısı istisna cihaz gördüğümü söyleyebilirim, yani imkansız değil)
Sorun nedir? Niçin canlı insan sesini daha rahat anlaşılır duyarken televizyonu anlamada da güçlük çekiyoruz?.
İçinde bulunduğumuz bayram ziyaretime gelen bir dostum bu konuya bir açıklık getirdi. Dedi ki, eskiden televizyon hoperlorları televizyonun alt köşesinde olur ve ses tam televizyona bakan kimseye doğrudan güçlü bir şekilde ulaşırdı. Şimdiki televizyonlarda hoparlörler arkada ve ses arkadaki duvardan yansıdıktan sonra bize geliyor. Kulak bu odaksız sesleri algılamakta güçlük çekiyor. Sağlam kimseler televizyonu anlasalar dahi farkında olmadan yoruluyorlar, işitme kayıplılarda ise bu durum vehamet arzediyor.
Bazı elektronik firmaları da bu durumu sezmiş olacaklar ki ayrıca televizyon dinleme cihazı üretip piyasaya arzetmişler. Başarı ise yüksek! Buna şahit oldum.  Ancak bu cihazlara ait devre şemalarını internette bulamadım. Şema bulamayınca malesef keşif ve icat yapmak zorunda kalıyoruz.   Devam etmek ümidiyle!
73!    Hüsnü Köktürk     husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

Telsiz test araçları 2SC serisi "tips tricks"
« Yanıtla #97 : 28 Ekim 2013, 23:27:54 »
Değerli arkadaşlar
Daha önceleri  2SA ve BC serili transistör data sheetlerinin adresini vermiştim. Liste zaman zaman güncellenmekte. Bugün ise 2SC serili transistör  listesi sunuyorum. Bu liste malzeme kutumdaki transistörlerin listesidir veya biraz da karşılaştığım dökümanlarda  ismi geçen transistörler olabilir. Hata payının düşük olmasına çalışılmıştır. Esasen karşılaştıuğımız datasheetler de birbirini tutmayabiliyor, çeşitli fabrikalar  zamanla değişik modeller üretebiliyorlar, isim aynı olsa da arada farklar olabiliyor.....

http://www.geocities.ws/husnu66tr/2SC-tra-cetveli.htm 

73!        Hüsnü Köktürk       husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

TRAC TAC TELSİZ YENİDEN
« Yanıtla #98 : 11 Kasım 2013, 02:28:05 »
Değerli Arkadaşlar
Sanırım 1970 yılları,  Amatör  TRAC Mecmuası henüz yayında iken Mecmuaya "Tac Telsiz" isimli tek transistörlü bir FM band verici devresi göndermiştim. Bu devre emsallerinden hayli güçlü ve bir o kadar da tuhaftı. O zamandan taa bu zamana kadar ihmale uğradı. Tamamen kaybolmadan vericiyi tekrar gündeme getirip tanıtmak istedim. Şimdilik  ilk devreyi yaptım. Çalışmalar uzun sürebilir.
Devrenin şemasını ve hatta yazılarını arşivlerinize almanızı tavsiye ederim.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/Tac-Telsiz.htm

73!  Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

Elektronik şaka
« Yanıtla #99 : 16 Kasım 2013, 07:55:47 »
Değerli arkadaşlar
Adreste görülen osilator FM alıcılarında başarılı mixer görevi yapabiliyor. Osilatorun bu özelliğini değerlkendirmek isteyen amatör arkadaşlar bulunabilir. Ama geliniz biz bu özelliği bir sefere mahsus olmak üzere şaka  cihazı olarak kullanalım.
Arkadaşımız FM radyosnunu açmış müzik dinlemekle meşgul, biz ise   fark ettirmeden osilatorumuzu çalıştırp radyoya hiç dokunmadan uzaktan arkadaşımız dinlediği istasyonu bir başkası ile değiştirebiliriz
Malzeme listesi
-- L1 bobini 50-60cm, tel çapı 1mm. Bir tur veya 5-6 tur yapılabilir.
rfc şok: Şemada 10 tur tor bobin kullanılmış, bu şu andaki maksat için yeterli.  Kanaatimce bu bobin biraz daha fazla turlu olmalıydı.
Volt: 9.6 volt, daha azı verim düşüklüğü yapabiliyor.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/Tac-Telsiz.htm

73!    Hüsnü Köktürk