Sayın TA3ATA iyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Ben de zaten bu amaçla kolları sıvadım ve çalışmalara başladım... Sizden aldığım tüyoya dayanarak internette kısa bir araştırma yaptım.
Konu: Fabrikasyon olarak hazır yapılan ve ticari olarak satılmakta olan kendinden tünerli kısa çubuk antenler, yani nam-ı diğer "Miracle antennas"...
Google'da bu türden iki çeşit antene rastladım:
1- Sadece tek ayar düğmesi olan "Miracle Antenna"... TA3ATA nın resmini verdiği anten. Bu antenin doğum yeri Kanada. İmalatçısı da bir amatör, Robert Victor, VA2ERY. Anteni 2000 yılında imal etmeye ve satmaya başlamış. Son yıllarda model yenilemesi yapmış ve ürün gamını çeşitlendirmiş. Şu anki geçerli model "The Miracle Ducker TL" ve fiyatı da 159 USD + yol parası 22 USD. Cihazla birlikte 145 cm lik BNC soketli bir teleskopik anten de gelmekte. Bu cihazın avantajı kendi anteni dışında cop antenle veya düz telle de kullanılabilmesi. Ya da teleskopik antene kısa tel ilavesini de kabul etmesi. Kullananlar her bantta akort tutmadığını, genellikle 40 - 20 - 10... 2 m bantlarında makul SWR ile çalıştığını söylemekteler. Tek düğmesine toroid sarımı ayar mekanizması bağlı.
2- Üzerinde 2 adet ayar düğmesi bulunan "Wonder Wand - Wide Bander". Bunun doğum yeri de İngiltere. İlk kim yaptı bilmiyorum ama Radioworld'de satılmakta.
http://www.radioworld.co.uk/catalog/wonder_wand_wide_bander-p-7055.htmlDüğmelerden birisi toroid bobin sarımlarını ayarlıyor, diğerine de bir plastik varyabl bağlı. Bizim alışkın olduğumuz normal anten tunerler gibi yani. Buna bir de inverter bağlama olanağı varmış, ayar seçenekleri artıyormuş. Fiyat 125 sterlin + yol parası.
Her iki antenin de çift uçlu fişi var, çubuk anteni söküp normal dipol vb + toprak hattı bağlanabiliyor, kuşkusuz ki böyle çok daha verimli olurlar.
Hangi durumlarda kullanmalı?
QRP cihazınız varsa ve QRP kullanmayı seviyorsanız, QRP cihazınızı alıp kırlara çıkmayı ve orada QRV olmayı seviyorsanız, QSO dan çok SWL sizi ilgilendiriyorsa, yeriniz darsa, büyük anten kuramıyorsanız ve DX mucizesi beklemeden evden QRV olmak istiyorsanız...
Bu anten size uygundur.
Hangisini seçelim?
Bir ham iki adet QRP cihaza iki farklı mucize anteni kurmuş ve yanyana çalıştırarak deneme yapmış. Youtubeye de video olarak atmış:
http://youtu.be/RQoFB3XmgwoSonuç olarak diyor ki: İki antenin alış - veriş kalitesi olarak birbirinden hiç farkı yok, ama tek düğmeli Miracle antenna'yı kullanmak / ayarlamak daha kolay...