Bir süreden beri Qrp cihaz tasarımı ile uğraşmaktayım. Bu kapsamda iki ayrı tasarım yaparak çalıştırdım.İlk tasarımım Verici kısmında Modülator olarak MC1496 kullanmakta, ara frekans 10 MHz, ikinci karıştırıcı olarak diyot mikser çıkışta da IRF530 kullanmaktaydı. Alıcı kısmında kullanılan mixer ve modülator kısımları yine diyot mikserle oluşturulmuştu.Alıcı RF kazancı üç adet transistor ve bir adet MC1350 ile 100 db 'yi bulmaktaydı. De.şvre oldukça iyi çalıştı ve yaklaşık 5 watt çıkışı vardı. Ancak yapımının nispeten fazla ön bilgi gerektirmesi ve toroid sıkıntısı nedeni ile bu projeyi şimdilik askıya aldım. Bu işe başlarken modülator olarak kullanılmak üzere oldukça ic ve diyot mikser denedim ve en iyi sonucu MC1496 nın verdiğini gördüm. Proje sırasında yaptığım bazı ölçümleri birilerinin işine yarayabilir diye buraya koyuyorum.
Bu MC1496 nın çıkışının osilaskop görüntüsü, bastırılmış taşıyıcı yaklaşık 9.997 Mhz, modülasyon sinyali 1KHz
Bu da Spektrum analizör görüntüsü
Bu da kıyaslama amacıyla SA612 entegresinin osilaskop ve Analizör görüntüleri.Modülator devresi Forty tasarımındaki şemadır.
[imghttps://lh4.googleusercontent.com/-BuRMVi3x0L0/T3n9W_6JNcI/AAAAAAAAASI/GxjeQkyQnlI/s820/01042012170.jpg]http://[/img]
sa602 simetrik çıkış DBM görüntüsü
sa602 simetrik çıkış DBM görüntüsü
sa602 Spectrum görüntüsü.Modülasyon sinyali 1 KHz
Kullanılan Ladder filtrenin şeması:
Küçük kristal kullanıldı.Kristal parametreleri değiştiği için bu tip devrelerden iyi sonuç almak için aynı marka ve seri kristalleri kullanmak gerekiyor.Kristalleri tek tek ölçmek te şart.
Bunlarda Traking generator sweep cevabı:
Ve ikinci mikserin hemen girişindeki SSB sinyalleri.
300HZ ile modüle edilmiş ssb sinyali, taşıyıcı ssb sinyalinden 26 db aşağıda.
500 Hz (Taşıyıcının bulunduğu yer çentik gibi görünüyor.)
1 KHz , yan bant bastırma 52,6 db (yaklaşık 182000 kat). Ortadaki pik bastırılmış taşıyıcı sinyalidir.
1500 Hz yan bant bastırma 66.5db ( 4.466.836 kat)
2 KHz mod. sinyali ile.
2.5 KHz.
bu da 2700 Hz sinyali.
İnternette bazı projelerde TA7358 veya LA1185 kullanıdığını da gördüm. Bu entektelerde bastırılmış taşıyıcı seviyesi yaklaşık olarak yan bantlarla aynı seviyede çıkıyor. Üstelik FM için tasarlanmış bu entegreler çıkış sinyalinide kırptığından modülasyonda bozulmaya neden oluyorlar.
Selamlar...