Gönderen Konu: Gökten düşme radyo lambaları, transistor çapında pentot lamba ve alıcı devresi  (Okunma sayısı 10709 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Lamba denince aklımıza iri hacım, yüksek volt gelir bu tür devrelerden kaçtığımız olur. Oysa ki zamanımızda transistor, kurşunkalem çapında lambalar üretildi, çalışma voltajları ise 12 voltun altına indi, hatta portatif hale geldiler. Lambalı radyo devrini yaşadım  ama piyasa radyolarının lambaları yine iri ve çalışma voltajları 110  volttan aşağı değildi.
Gençliğimde elime gökten düşme birçok verici devresi elime geçti ama inanın küçük oluşlarından dolayı içlerinde ki lambayı farkedemedim.  Lamba olduğunu bilmedim ve kırıp kırıp attım. Bugün o lambalar elimde olsaydı, lambalı devreleri tamamen kaldırıp atmazdım.
Lamba nasıl olurda gökten düşer derseniz, o  cihazlar Amkaradan Meteoroloji müdürlüğünden balonlar vasıtasıyla güğe kaldırılır ve fakat zamanı gelince yere düşerlerdi. Hatta ilk defa göğe gönderilen ilk transistörlü verici dahi benim elime geçmişti, meteoroloji genel müdürüne cihazı gösterdiğimde hayret etti, nasıl olur? biz bu cihazı daha yeni göğe gönderdik ne çabuk düştü de senin eline geçti demişti.
 http://www.radiolamp.ru/shem/tuner/3.php?no=31

73,      Hüsnü Köktürk    TB6BHK

Çevrimdışı TA3IHD

1976 yılında, okurken, benim elektronik merakımı bilen Gaziantepli bir arkadaş, tarlasında bulduğu 3 transistörlü, vericisi olan, çıkış transistörü 2n2219 olan ve  üzerinde nem ölçer, ve rüzgar ölçer bulunan çok minyatür bir tane getirmişti.
Birde 2004 yılında Manisa Belediye şantiyesinde arkadaşların birinin kafasına düşmüş. Bana getirdiler müthiş heyecanlanmışlar. ( Cihaz köpüklrin içinde olduğundan zarar vermemiş) "Abi sen anlarsın bu ne dediler? Cihaz yaklaşık 1-2 yıl önce İtalyadan atılmış, içindeki batarya akmış. O sebeple tarih verebiliyorum. Digital bir cihazdı. Ondada rüzgar ölçer, bir barometre, nem ölçer, termometre vardı. tamamı yaklaşık 1 dm3 kadar yer işgal ediyordu.  çıkış transistörü BFR ...  gibi 1,5W lık 5Ghz lik bir transistördü. Çıkış gücünü ölçtüm, 1,5-2w dolaylarında idi ancak frekansı okuyamamıştım.73....

Çevrimdışı TB6BHK

Merhabalar Hulusi bey.
Siz bu yazıyı yazınca  aklımda eski hatıralar canlandı. Meteoroloji binasına çok giderdim, köylüler buldukları cihazları meteorolojiye getirirlerdi. Benimde hisseme bu cihazlardan düşerdi. Pil dediniz de, lambalı da olsa cihazların içinde pil vardı ve bu piller orijinal bir kabın içinde değildiler. sanki dökülecek gibi idiler. kılıfsız özel piller. Artık ucuza gelsin diye mi? yoksa hafif olsun balon çok yükselsin diye mi bilemiyorun, ağırlık kısıtlaması yapılmış. Lamba ayna gibi parlak konik bir metal levha içindeydi. Metalin üzerinde 4-5 cm lik tel bir anten lehimli idi. O zamanları lambanın bu pil ile çalıştığını anlayamadım. Sonraları 40673   veya buna benzer numaralı tek transistörlü(hatırımda kalan bu)verici katı üretildi.
Demek Avrupada daha değişik 3 transistörlü modeller üretmişler.   Sağlıcakla

en iyi 73 !     Hüsnü Köktürk