Merhaba
Daha önce de belirttiğim gibi,toroidlerin aynı renkte ve çapta da olsa dahi bizleri yanıltıyor.(markalı orijinal olanlar hariç.) Benim kullandığım toroid 29 turla 100 kusur mikrohenri oldu.Aynı çapta renkte 70 turla aynı değere ulaştı.Ama sorun değil.0.70-0.80 gibi emaye teli sarmaya başlayın tamamını sarın.ölçün yaklaşık 125 mikrohenriyi bulunca olmuştur ve sarımı o noktada bırakın.Şayet tam sarımla endüktans değeri düşükse,telin çapını küçültün ve sarın.Bu şekilde deneme yanılma ile yapılır.Bu toroidin frekansı konusunda şüpheniz varsa,zaten sonunda denemenizde rezonansa gelmez,floresanı yakmaz yani RF enerjisini göndermez,SWR bozuk gösterir vs.Malesef toroidler sorun oluyor.Sizin hedefiniz endüktans değeri ve enerjiyi antene göndermesi olmalı.Kullandığınız toroid için 2 mm tel çapı fazla gelmiş ve endüktansı düşük çıkmış .Siz hedefi 29 tura endekslediniz Bu değer benim kullandığım toroid için geçerli.Sıkı yada aralıklı sarım gibi faktörler sonucu etkileyecek düzeyde değildir. Elbette bunların teorik izahları var oralara girmek istemiyorum.Bizler için önemli olan pratik değerler , sonuçlar ve gözlemlerimizdir.Başarılar dilerim.