Şua Başkanım, teveccüh göstermişsiniz. Bu arada HF bandlara uyarlanabilirse demişsiniz. Hemen aklıma daha önce bitlikte paylaşılan Titan anten geldi. Fakat baktım ki Engin bey yazmış.
Titan Müzesindeki bu discone anten 6 MHz. için hesaplanmış. Ölçüleri aşağıdaki çizimde görebilirsiniz. Resmin üzerine tıklayınca daha büyük haline ulaşabilirsiniz. Üst elemanların çapı 9.15 metre, etek elemanları ise 18 metre civarında. Komple yükseklik ise 25 metreye yakın. Amatör bandlarda kabul edilebilir SWR leri olduğu yazılmış.
Mustafa bey, bu antenin orijinal Diamond olanını zamanında aldım. Fakat kuramadım. Sonra sattım. Epeydir yapmayı düşünüyordum. Geçende anten yapma nöbeti tutunca hallettik. Bu antenlerin hesaplandıkları frekansta kazançları dipol gibi. Yani 0 dB. (2.15 dBi) Fakat yüksek frekanslara çıkınca kazançları 4 dB (6.15 dBi) ye kadar çıkıyor. Polarizasyonları dikey. Yayılımı ise yatayda dipole göre biraz daha basık. Yüksek frekanslara çıktıkça bu basıklık artıyor ve ayrıca yukarıya doğru 45 derece açıyla bıyıklar çıkmaya başlıyor. Band genişlikleri hakkında farklı söylemler var. Bir kısmı hesaplandığı frekansın dört katı diyor. Fakat 10 katına kadar kullanılabildiği de söyleniyor. Yukarıdaki VNWA analizine bakarsanız 10 katına kadar kullanılabileceği doğru gibi.
http://www.urel.feec.vutbr.cz/~raida/multimedia/en/10-5-A.pdf adresindeki dokümanda 7 MHz için hesaplanmış bir discone anten ile ilgili bilgiler var. Faydalı olacağını umuyorum.
73
Bilal Ekmekci, TA8A