BİR VFO-DDS ÇALIŞMASI:
LU5DJV bir amatörün internetten alıp,çalıştırdığım VFO-DDS'yi sizlerle paylaşıyorum.
Devrede ,bildik malzemeler kullanılmış.Referans osilatör olarak AD 9850 kiti kullanılmıştır.Bu hazır kit,çin sitelerinde 3-4 dolara satılmakta.Yazılımı bana göre mükemmel ve içinde bir amatör cihaz için gerekli olan fonksiyonları veren bir yazılıma sahip.Menüsüne kolayca erişilmekte.
1-Sekiz alfa-nümerik karekter dizini
2-USB,LSB,CW modları
3-VFO:A ve B
4-1.8-3.5-7-10-14-18-21-24-28 MHZ amatör bantlara geçiş.
Menü içeriği:
1-IF için frekans yazma
2-LSB,USB frekans yazma
3-CW frekans yazma
4-IF+VFO yada IF-VFO belirleme
5-İsim vs yazma
Enkoder pota uzun süreli basınca menüye,kısa süreli basınca stepe geçiliyor.Önemli gördüğüm bir nokta;devrede DDS kitin şemada sağ tarafında bulunan 10 pin ne artı nede eksi akıma bağlanmıyor.Boş kalacak.Ben yaptığım devrede VFO kiti besleyen + akım için bir bobin bir-iki kondansatörü bağlamadım direkt 5 volt verdim.Bu kitin ideali 3.3 volttur,arzu edenler lm 317 li bir devre ile bu voltajı verebilirler.Burdan çıkan sinyali amplifiye etmeye gerek yoktur.Bu VFO-DDS'yi BITX-20 QRP'ye sürdüm çok güzel çalışmakta.Bana faydası şu oldu.Bir QRP şemaya dahil olan ve kritik ve zor bulunan malzemeli PLL vs devrelere bağımlı kalmıyorsunuz.Devre üniversal olup,her cihaza uygulanabilmekte.Bunu dizayn eden amatörün devre ile ilgili detayları web sitesinde mevcut.Yapacak arkadaşlara başarılar dilerim.Saygılarımla TA4EM