Merhabalar, kristal filtre ile ilgili bir kaç şey yazmak istedim.
Bizler amatörüz, bir takım pahalı test cihazlarına bütçe ayırmak, bir bardak süt için inek beslemek istemeyiz. İmkanları ve merakı fazla olanları elbette konu dışında tutuyorum. İşin doğrusu, bir kristal filtre, üreticisi belli, teknik dökümanı olan kristaller ile hesap kitap ve test cihazları kullanarak yapılmalıdır. Ben tamamen pratiğe dayalı, kısaca el-kulak yordamıyla alıcımızın iyi çalışması için bir takım önerilerde bulunmak istiyorum.
Maalesef aynı frekans ve kılıfda dahi olsa farklı marka kristallerin bant geçirgenliği farklı oluyor.
Kristal kılıflarının küçük olan tipleri (HC49-S) dar bantlı oluyor, sanırım quartz yüzey alanı küçük olduğu için. Bazıları o kadar dar ki ssb için gereken 2-2.5KHz değeri bile yakalayamıyorsunuz. Sesler aynen şu videodaki gibi çıkıyor.
http://www.youtube.com/watch?v=yoQkxu2sF5MBüyük tip kılıf (HC49-U) ise daha geniş bantlı bir geçirgenlik sağlıyor. Buda bazen çok fazla oluyor, 4-5KHz gibi. Bu durumda alıcımızın seçiciliği düşüyor, 3-4KHz yukarı aşağı istasyonlar birbirine karışıyor. Bunu aşmanın yolu filtredeki kristal sayısını arttırmak veya filtrede kullanılan kapasitelerin değeri ile oynamak.
Devreyi (HC49-S) kristaller ile yaptınız dinlemeniz yukarıdaki videodaki gibiyse, filtrenizdeki kapasite değerlerini düşürün.
Yada devreyi (HC49-U) kristaller ile yaptınız dinlemeniz çok geniş bantlı ise yakın frekanslardaki istasyonlar birbirine çok karışıyor ise filtrenizdeki kapasite değerlerini büyütün. Fakat unutmayın!!! kapasiteleri büyüttükçe filtredeki kayıplarınızda artar ve alıcı hassasiyetiniz düşer.
Sonuç olarak kristal biraz şans işi, tüm QRP severlere kolay gelsin.
73