UV IŞIĞA DUYARLI FİLM İLE PCB YAPIMI
Bu yöntem pozitif 20 den daha basit, ütü metodundan daha kolay ve
sonuça götüren bir metotdur. Çözünürlük pozif 20 kadar olmasada ütü metodundan
çok üstündür.
Pcb yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı.
Neler gerekli:
1-foto rezist film
(30cm en 5m uzunlukta yaklaşık 8 dolar)
2-Çamaşır sodası (marketlerde satılıyor Sodyum karbonat Na2CO3)
3- Diş fırçası.
4- Ütü veya daha iyisi laminatör.
5- Uv lamba veya tasarruf ampülü yada güneş.
6- Aseton
7- Bakırlı plaket
8- pcb çizimi (Lazer veya diğer yazıcı türleri)
9- Asetat
Bilgisayardan pcb çıktısını negatif, imaj ve koyu siyah(aynadaki görüntüsü)şeklinde asetat üzerine iki
adet yazdırıyoruz. Tam çakışacak şekilde üst üste koyup kenarından kaymaması için
yapıştırıyoruz. pcb kalıbımız hazır oluyor.
Baskı yapacağımız büyüklükte filmi loş ışıkta kesiyoruz. Işığa duyarlı olduğundan
çalışmalarımızda buna dikkat edeceğiz.
Pcbyi wim ve benzeri taneli temizleyicilerle iyice temizliyoruz.
Asetonlu pamukla pcb nin yüzeyini temizliyoruz.
Film iki jelatin arasına yerleştirilmiş olduğundan bir kenarından bant yardımıyla
jelatini kaldırıyoruz filmi pcb üzerine düzgünce seriyoruz elimizi ilaçlı kısmına sür
müyoruz. Hava kabarcıgı kalmadığına dikkat ediyoruz. Parmağımızla düzeltiyoruz.
Laminatörü çalıştırıyoruz hazır olunca 3-4 sefer laminatörden geçiriyoruz.
Şimdi film ve pcb pozlanmaya hazır. Pcb nin üzerinde koruyucu jelatin duracak.
Asetat üzerindeki yazılar düzgün okunacak şekilde plaket üzerine koyup iki cam arasına yerleştiri
yoruz ben çamaşır mandalları ile tutturuyorum.
Pozlandırma 60 wat uv lamba ile 60 cm uzaklıktan 2 dakika süre ile uv ışIkta pozlanıyor
(Pozlanma lamba cinsine ve gücüne göre değişir. Ben 60 wat solaryum kullanıyorum ,
3. denemede uygun uzaklığı ve zamanı ayarladım)
Pozlanma işi tamamlanınca yine loş ışıkta pcb üzerindeki koruyucu jelatini çıkarıyoruz
Bunun için bir kenarından tutup yavaşça kaldırıyoruz.
Şimdi pcb üzerinde yollar görülmekte ise tamamdır.Işık alan yerler kurumuştur.
Sıra geldi ışık almayan yerleri temizlemeye bunun için daha önce 45 derece sıcak suda hazırlamış
olduğumuz çamaşır sodası suyunu kullanacağız.(birlitre suya 10 gram koyup karıştıracağız)
-- Pcb yi sodalı suya atıyoruz diş fırçası ile hafif hafif fırçalıyoruz. 2-3 dakıka içinde
ışık almayan yerlerdeki boya çıkıyor baskı devremizi bol su ile durulayıp kontrol ediyoruz begendi isek asit indirme
işini yapıyoruz. Rötuş yapılacak yerler varsa oje ile kapatıyoruz. Asit indirme işini
alışık olduğumuz şekilde yapıyoruz.
Pcb yi beğenmezsek yeniden yapmak istersek veya asit indirmeden sonra boyalı yerleri temizlemek
için;
yeniden sodalı suya atıp uzun süre bekleriz daha kısa zamanda boyadan kurtulmak istersek
sodyum hidroksitli suya atarız. tiner veya alkol hiçbir şekilde bu boyaya etki etmemekte.
Solder mask olarak ta kullanılabilir.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim saygı ve sevgilerimle TA2EP 73