Gönderen Konu: Diamond loop anten çalışması  (Okunma sayısı 11521 defa)

Çevrimdışı TA6A

Diamond loop anten çalışması
« : 25 Kasım 2019, 21:21:42 »
Selam

Bu bir ben yaptım oldu değil ben yapacağım bakalım olacak mı procesidir :)

Evin arka bahçesinde bir anten çalışması yapmak geldi içimden, biraz boşta kalınca sıkıntıdan yapacak iş bulamadım. Beni tanıyanlar bilir eskiden beri tam dalga loop antenlere karşı büyük ilgim vardır, geçmişte quad anten çalışmalarım olmuştu ve sonuçlarından çok memnun kalmıştım. Tevcihli antenlere mekanik yapılarından ve bakımlarından dolayı hiç heves etmedim, merak edip de denemedim. Tel antenler tam dalga boylarında verdikleri şaşırtıcı performanslarından dolayı birçok amatör tarafından da oldukça rağbet görüyor.

Rahmetli KA4UFT Hikmet ağabey ile yaptığım antenlerin performanslarını kıyaslardık, en son quad ı yapıp QSO ya başlayınca verdiği tepkiyi hala unutamam. Oda çok şaşırmıştı ve onunla konuşurken hep o anteni kullanmamı isterdi. Anteni prototip olarak 4 band tek eleman inşa etmiştik TA6C Zafer ile, sonradan 2 eleman daha eklemeyi düşünüyordum ama o kadar debelenmeme rağmen ilk kışta mefta oldu olta kamışları :(  O yıllarda epoksi çubuk tedarik edemediğimden dolayı proje de yok oldu gitti, sanırım feyz aldığım GEM QUAD firmasıda göçtü gitti :)

Yaşadığım yerde bu mevsimlerde ağaçları yıkan fırtınadan ve oldukça sık yaşanan yıldırım vakalarından dolayı çatıya anten kurmaktan çekiniyorum, geçen kış 2 tane routerım yıldırımdan dolayı mefta oldu. Çatıdan arka bahçeye inen tek eleman tek band diamond loop yapmak istiyorum, eğer verim alabilirsem iç içe looplardan (nested loop antenna) oluşan multi band denemek istiyorum. Araştırmalarımda bir çok amatör nested loop antenna beslemelerinin ayrı ayrı yapılmasının şart olduğunu yazarken bazıları da quad lardaki gibi atrı ayrı macth edildikten sonra paralel bağlanacabileceğini iddia ediyor. Hele bir 20 metreyi yapalımda sonrasında diğer bantları deneriz.

Antenin neden delta yada quad olmadığını merak edenlere cevabım en boyutunun elverişsiz olmadığıdır. Bu yüzden diamond şeklinde tepeden beslenen loop yapmaya çalışacağım. Anten elemanı olarak burada nyaf kablo bulamadım internetten 6 mm kesitli 40 metre kablo sipariş verdim onu bekliyorum. Beslemeyi 450 ohm lamı yapsam yoksa balun mu kullansam kararsız kaldım. İzolatörler tamam, taşıyıcı direkler 3 adet 30x30 2mm kare profilden hazır.

Kafamı kurcalayan şeyler var ama özellikle anten konusunda bir çok etkenden dolayı teoriğin pratiğe uymadığını çokca gördüm bunca yıldır. İç açıların gerek paternde gerekse empedansta sıkıntı yapacağını öngörüyorum, çok kafama takmıyorum zira tam dalga tel antenler kötü çevresel şartlarda oldukça inatçı ve sabırlıdırlar. Benim asıl düşündüğüm konu antenin beslemesi ve bu konuda sizlerden öneri bekliyorum.

Biraz beyin jimnastiği yapmaya davet ediyorum sizleri :)

Sağlıcakla kalın.

Not: Resimdeki ölçüler bitmiş hali değil, bahçenin konumuna göre eskiz çalışmasıdır.



Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2019, 13:53:24 »
Simavi amca,

Balun kullandığında bu antenin bir şey yapmadan 10 metrede de çalıştığını göreceksin. Balun olduğunda iç içe antenlerde de kolaylık sağlayacaktır. Delta loop üç anteni tek balun ve tek inişle cihaza bağladım. Hiç bir sorun olmuyor. Antenler aralarında anlaşıp iş bölümü yapıyorlar. HI 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2019, 16:48:26 »
53 mm ise her bir kenar benim balkona da koyayim bir tane :)
Sanirim 5.39 olacak o olculer dogru mudur?

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2019, 16:59:24 »
Ölçüler milim evet ama 100 ile çarpacaksın :)
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #4 : 26 Kasım 2019, 17:15:10 »
Bilal hocam çok sağol, kararsızlığımı giderdin. Balun yapıp çalıştırmaya karar verdim ve ayrıca iç içe çalıştırma konusunda da beni cesaretlendirdin. Şimdi sıra geldi antenler arası boşlukları hesaplamaya ve gerekli aparatları yapmaya :)
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #5 : 13 Aralık 2019, 20:46:28 »
Selamlar arkadaşlar.

Proje bir dikkatsizlik sonucu elimin derin kesilmesi ve ardından dikiş atılması, 10 kullanma yasağından dolayı bir süre askıda kaldı. Ben bu arada malzemeleri aldım, antipas, endüstriyel boya, 30x30 3 boy kalın profil, gergi ipleri, 6mm² nyaf kablo, izalatörler, PVC kutu, vida vs. Çok para tutmadılar nyaf kablo dışında.

Elim düzeldikten sonra ilk iş 1:4 Guanella akım balunu yapmak oldu. Bu arada oğlum Ares beni izlerken bir taraftan şekerleme yaptı.









Profilleri boyadım, iki tanesini tam boy (6 metre), 1 tanesini 4.5 metre boyunda üzerine paslanmaz gergi ve tutma halkalarını takarak bahçenin üç kenarına sabitledim. Tabanda beton falan yok, öylesine toprağa saplayıp çit demirlerine bağladım. Hele bir sonuca bakalım sonra yaparız bir şeyler.

Besleme noktası tepeden olacağı için onu çatıya bağlayacağım. O noktanın yerden yüksekliği yaklaşık 9 metre, antenin en alçak noktası olan diğer ucu ise 4.5 metre, yan iki kol 6 metre yükseklikte.











Bu aralar olumsuz hava koşulları nedeniyle bazen 2-3 gün çalışamıyorum dışarıda, atölyemde pleksiglas parçalardan bağlantı noktası tasarladım ve ona balunu monte ettim. Bu parça hem anteni gerdirecek hemde besleme kablosuna yük bindirmeyecek.





Önümüzde günlerde sürekli yağış ihtimali var bu yüzden anten elemanını germek ve 20 metreye akortlama işi bekleyecek gibi. Bu arada anten elemanı olarak neden 6mm² kesit kullandığımı açıklamak istiyorum. Yıllar önce Samsun'da iken kafayı 80 ve 160 metre bantlarına takmıştım. Ne yaptıysam sonuç alamadım ve dipten tunerli long wire anten yapmaya karar verdim. 80 metre 6mm² lik bakır kabloyu TA6C Zafer kardeşimin yardımı ve cambazlığızla bir blok ötedeki bir binanın anten kulesine gerdik. O uzunluktakı kablo epey ağır olduğu için öncü olarak ipe bağlı taş kullandık. Taşı sırasıyla 3 binanın çatılarına atarak hedefe ulaştık, kabloyu ona bağlayarak gerdirdik gerdirmesine de ağırlığından dolayı çatı üzerinde gerdirme çok zorladı bizi.



Binbir zorlukla anteni kurduktan sonra T mach devre ile akortladım, sonuç umduğumdan çok daha iyi oldu. Bir çok QSO yaptım hatta 160 metrede bile birkaç istasyonla görüştüm. Gel zaman git zaman sonra antenin ağırlığı sorun olmaya başladı, bağlantı noktalarına çok yük biniyordu özellikle de ucun diğer tarafındaki binanın üzerindeki direk pastan dolayı hayli yıpranmış durumdaydı. Anteni söktüm ve eleman olarak hafif olsun diye 0.75mm² lik bakır tel kullandım. Sonuç hüsran oldu, duyma belirgin şekilde düştü, gönderme ise daha berbat oldu, 160 metre de hiç duyan olmadı beni. Bu yüzden geçmişteki bu kötü tecrübeden dolayı kablo kesitini yüksek tuttum.

Şimdilik durum bu, gelişme oldukça buradan paylaşırım.

Sağlıcakla kalın.





Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA2BU

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #6 : 13 Aralık 2019, 21:08:28 »
Geçmiş olsun hocam...

Engin TA2BU/4

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #7 : 13 Aralık 2019, 21:30:49 »
Simavi bey geçmiş olsun.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #8 : 13 Aralık 2019, 21:41:07 »
Sağolun, var olun. Hem umursamazlık ve "bana birşey olmaz" demekten geldi başıma. Halbuki eldiven giyseydim bu olmayacaktı yada dikişlik bir durum olmayacaktı. Özellikle güç gerektiren işlerde ve kimyasallarla uğraşırken koruyucu ekipman kullanmak şart.

Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #9 : 13 Aralık 2019, 21:59:18 »
   Simavi bey geçmiş olsun.
Kolay gelsin 73
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA2BS

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #10 : 14 Aralık 2019, 09:36:16 »
Geçmiş olsun.  Acil şifalar dilerim.

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #11 : 19 Aralık 2019, 18:38:02 »
İyi dileklerde bulunun tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Anten nihayet RF le tanıştı tanışmasına da hala akort yapamadım istediğim gibi, çatıya in çık yapmaktan gına geldi şimdilik böyle bıraktım. Merkez frekans üşengeçliğimden dolayı elemanı fazla kestiğimden dolayı 17 Mhz, 10 metrede 30.7 MHz. Neyse sorun değil, yarın hallederim.

Antenin band genişliği beni şüpheye düşürdü, daha önce kısaltılmış loop antenlerle çok çalıştım ve onların band genişliği 250~300 KHz oluyordu, bu tam dalga loop da ise 1.7 MHz gibi bir band genişliği söz konusu (SWR max 1:1.3). Bilal amcayı aradım konuyu aktardım, sağolsun endişelerimi giderdi, tam dalga loop antenlerde aynı deneyimleri yaşamış. Bunu öğrenince şüphelerim son buldu, öyle ya anten yapıyoruz da kör yük gibi çalışmasını istemeyiz :)

Saat 13:30 gibi SSB modda  kısa süre dinleme yaptım Fas'dan CN8MC Hassan bey çağrı yapıyordu. 5/3 duydum kendisini, cevap veren ülkeler ise; Norveç, İsrail, Fransa, Belçika, Rusya ve Ukrayna oldu başka istasyonlar vardı ama çağrı adlarını okuyamadım. Bilemiyorum bu sıralar şartlar iyi mi kötü mü?

Son hali bu;









Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #12 : 20 Aralık 2019, 11:16:34 »
Simavi bey geçmiş olsun. Paylaştığınız bilgiler ve ayrıntılı resimler için çok teşekkürler. Umarım başarılı olursunuz.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1W

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #13 : 20 Aralık 2019, 11:46:51 »
Simavi bey geçmiş olsun, gerçekten de bu tip çalışmalar yaparken çok dikkatli olmak lazım, ama bu bile bazen yeterli olmuyor maalesef, hani eskilerin bir sözü vardır ''akacak kan damarda durmaz'' diye, o hesap.
PK. 1
34711 Kadıköy/İst.
aykutarli@hotmail.com
0532-2002377

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #14 : 20 Aralık 2019, 21:26:46 »
Teşekkür ederim, evet her zaman dikkatli olmakta fayda var.

Antenin akort işi beni delirtti resmen, belki 15 defa çatıya inip çıktım. 20 cm boyunda kesiyorum anca 200 KHz kadar değişim oluyor. İşin garip tarafı neredeyse eklediğim kablonun dibine yaklaştım SWR 13.7 MHz civarında oturdu. Az daha kessem ilk haline gelecek, halbuki orada 17 MHz civarında akort oluyordu. Bir gariplik var ama çözemedim, sadece açıların değişmesi geliyor aklıma, kablo kısaldıkça iç açılar büyüyor, uzadıkça düşüyor doğal olarak, buda anten empedansını değiştiriyor diye düşünüyorum. Şimdi 14.700 lerde maksimum 1.5 SWR, aşağılara indikçe düşüyor.

Bugün bıtkınlık geldiğinden dolayı daha fazla uğraşmadım. Yarın elimde metre ölçümler yapacağım 40 metre delta  loop için, yeri ayarladığımda bu sefer 4 mm² kablo kullanmayı düşünüyorum biraz daha hafif olsun diye.

Sağlıcakla kalın.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #15 : 21 Aralık 2019, 07:14:29 »
Simavi Bey,

Benim kısaltılmamış loop antenlerde her zaman uyguladığım yöntem:

Antenin şu andaki merkez frekansı olan 13,7 MHz. de dalga boyu 300/13,7=21,89 m.
ntenin istenen merkez frekansı olan 14,175 MHz. de dalga boyu 300/14,175=21,16 m.

Aradaki fark 21,89-21,16=0,73 m. = 73cm.
Kesilecek anten boyu 73 cm. * 0,96=70 cm.

Bir defada 70 cm. keserseniz anten SWR si yerini bulacaktır. Şu ana kadar ikinci defa kesmedim. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #16 : 21 Aralık 2019, 10:21:16 »
Üstadım kahvaltıdan sonra aynen uygulayacağım :)
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #17 : 21 Aralık 2019, 13:16:48 »
Saat 11:21 hâlâ kahvaltı yapılmamış! Gözümüz yok. Emeklilik böyle bir şey herhalde. 73 de TA8A

Çevrimdışı TA6A

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #18 : 21 Aralık 2019, 14:35:59 »
Yazacak bir sürü şey var hocam, bende inan kendime hiç yakıştıramıyorum emekliliği. Umarım bir gün yüzyüze güzel sohbetler yaparız, eskileri yad ederiz.
Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: Diamond loop anten çalışması
« Yanıtla #19 : 24 Aralık 2019, 12:34:56 »
Simavi bey geçmiş olsun
Bende yıllar önce 80 metre delta loop anteni 2.5 mm telden yapıp uzunca bir müddet kullandım,sonra elime sunair marka 1.2 kw set geçince balunu yeniden sarmak için malzeme bulamadığımdan hazır bir balun almıştım,kullandığım teli de 6 mm2 yapınca olanlar oldu,meğerse o güne kadar yarı performansın altında qso yapıyormuşum,velhasıl 80 metrede 1.5 mhz band genişliğinde makul swr ile uzun müddet kullanıldı,uzak pasifik adaları dahil birçok görüşme yaptım tabi bunda gücün etkisi vardır ama anten iyi olmayınca altına ne bağlarsanız çalışmıyor.
Benim tecrübem antenin besleme noktasının yerden yüksekliği besleme karşısındaki uçtan daha yüksek ise daha güzel çalışıyor.
Kolaylıklar dilerim bol qso lar.73
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com